Мариела Нордел е шведска гражданка от кубински произход. Следвала е

...
Мариела Нордел е шведска гражданка от кубински произход. Следвала е
Коментари Харесай

Щастливо разведената с швед Мариела Нордел пред в. "Шоу": В Швеция цари расизъм и лицемерие, а като отидат в чужбина стават свине!

Мариела Нордел е шведска гражданка от кубински генезис. Следвала е „ Право “ в Софийския университет, приключила „ Маркетинг “ в Шведски лицей и „ ПР и Стратегическа информация “ в Норвежки лицей. Била е омъжена два пъти - за швед и за холандец. Понастоящем е щастливо разведена и живее в Хага. Кореспондент на вестник „ ШОУ ”. - Госпожо Нордел, вие живеете в Стокхолм, били сте омъжена за швед, какво научиха в Швеция за това, което стори техният съотечественик Ралф Сунтерберг в България, и по какъв начин реагираха?
- Те не бяха изключително сюрпризирани. Те си знаят, че са си такива – щом изоставен Швеция и се трансформират в прасета и вършат всичко това, което в Швеция не могат и да си помислят. Често има сигнали най-много от тайландските управляващи. Там вървят основно педофили. А Слънчев бряг е прочут като място за на ниска цена алкохолен туризъм и изцепки, даже ИКЕА имаха такава реклама: Едно момиче, ядосано и троши мебелите. Родителите й я гледат, гледат и споделят: „ Колкото и да се сърдиш, няма да те пуснем, още си доста дребна за Слънчев бряг. А мебелите устоят. Това е показателно какво мислят за това място и с каква конфигурация потеглят за там.

- Вие от къде разбрахте какво се е случило?
-От фейсбук. Веднага се заех да търся данни за въпросния господин. Разбрах, че е от някакво селце на 300 км от Полярния кръг. Написах всичко в мрежата. Обади ми се дъщерята на битата жена с молба да дам публичност. Свързах се с госпожа Лиз Нордел, втората брачна половинка на първия ми мъж. Тя е началник на Фондацията за отбрана на дами от принуждение. Нейната щерка бе убита по най-жесток метод на 22 години. Извергът е гаджето й - петнайсет години по- възрастен от нея. Парализирал я с електрошок, задушил я, увил я в тел и я хвърлил край един от 60-те хиляди острова в Стокхолмския архипелаг. Но я откриват още на идващия ден. Хващат килъра. Осъждат го доживот, което в Швеция значи седемнадесет години. Преди две излезе за положително държание. Майка й направи тази фондация за протекция на измъчвани дами. Именно на нея се обадих. Тя се зае да се свърже с медиите и да популяризира случая. Аз също писах на съученици от ПР колежа, които работят в медиите. На други ден публикация за случая излезе в „ Автонбладет “, най-големия следобеден вестник, в „ Експресен “ – ежедневника, оповестиха и по Националната тв. В уеб страниците на изданията качиха линковете с видеозаписа от камерата, показващ по какъв начин мъжът рита камериерката.

- Каква беше реакцията?
- В чата на Националната телевизия имаше към тридесет страници постове. Деветдесет % споделяха, че се срамят и упорстваха виновникът да лежи в български затвор, за който са чували, че е ужасяващ. Малък % споделяха, че българите си го заслужават, тъй като вършат в страната си доста бели, крадат и тормозят чужденците. Вярно, има и такива, само че това са основно роми, обаче за шведите те са българи. Имат подобен паспорт. Така че, съгласно тях, си заслужаваме багра. Една напълно дребна част пък са на мнение, че техният съотечественик е напълно прав. Наричат ни отпадъци. Повечето от тях са идвали в България и в действителност са били ограбвани по морето. Един пишеше, че е бил на отмора в Слънчев бряг и два пъти му разбивали стаята и го окрали. Отделно е рекетът - предплатил си един пакет услуги, само че на място се оказва напълно друго, желаят ти пари за чадър, шезлонги… Въобще отрицателните реакции бяха напълно свързани със спомените и опита, който туристите са имали от „ „ Слънчака “.

- Какво чухте от формалните управляващи?
- Произнесе се посланичката на Швеция за България. Тя сподели, че постъпката е неприемлива и разчита на българските институции да си свършат правилно работата. Самите те не могат да реагират, тъй като шведският жител не се е обърнал към тях за помощ.

- Успяхте ли да се свържете с някой от околните на Ралф?
- Влязох по отношение на някогашната му жена и щерка му. Те отхвърлиха всевъзможен коментар. Със съседите си приказвахме по телефона, само че желаеха да останат анонимни, те бяха чули за случая и споделиха, че не го познават като подобен човек. Селцето, в което живее биячът, е малко - 550 поданици. Основните производства там са дърводобив и млекопреработване. Според тях, той бил прелестен човек, „ не пиел повече от другите “, не биха могли да си показват, че ще пребие жена.

- Веднага по-късно се заприказва за различен случай на бита наша сънародничка Александра Апостолова? Появиха се фотоси на разкървавеното лице?
- Говорих и с нея, тя е българка, татко й живее в Швеция. Запознала се с шведа от Гьотеборг преди половин година. Нейната версия е, че в събота били на женитба и компанията стартира да разисква побоя над камериерката на „ Слънчев бряг “. Любовникът пред всички почнал да ни назовава циганска нация, която си го заслужава това отношение. Тя му отвърнала, че приказва нелепости, че потърпевшата е българка и образована жена. Той пък определил видеото като манипулирано. Скарват се и я пребива, тя е откарана в болничното заведение и го е рапортувала на полицията, само че не са го задържали. Повече пострадалата не изиска да ми каже, тъй като течало следствие. Прочетох и друга версия от посетител на сватбата. Според него тя се напила крепко, държала се непоносимо и тя е била тази, която е твърдяла, че всички българи сме били роми и сме си заслужавали багра. Паднала е по стълбите и се е потрошила сама. Затова и полицията не задържа приятеля й.

- Ние сме балканци, диви и необуздани, такава е легендата, само че излиза, че в тази стерилна и цивилизована Швеция мъжете също не си поплюват?
- Нека стартираме от там, че шведите и изобщо западните нации се имат за по-първа ръка хора, макар че в никакъв случай няма да ти го кажат. Това е някакво двуличие. Аз се развеждам два пъти: един път с швед, втория път - с холандец. Първият не можеше да ми елементарни, че съм съумяла и че съм образована.Той каквото и родословие да имаше и каквито и пари, нямаше даже приблизително обучение. Шведът не можеше да понесе моите дипломи и това, че като излезем сред хора, върша контакти, харесват ме, а той като скумрия е постоянно нацупен и мълчи. Заради всичко това непрестанно се опитваше да ме смачка душевен: „ Вие, българите, сте роми, кубинците – също”. Всички на юг и на изток от Финландия сме роми, единствено те са първа категория. Абсолютни расисти. Не ми даваше да изучавам, защото там не ми признаха юридическото обучение от Софийския университет. Успях да се наложа и за три години взех две висши образования – „ Маркетинг” и „ ПР”, и това го вбеси. Постоянно ни наричаше източноевропейски прасета, отпадъци, изневеряваше ми под път и на път. Накрая ми писна и се разведохме. Те се имат за господарска нация. После с холандеца - същата работа. И той не можа да ми елементарни образованието. Позволи си даже един път да ме удари. Реших, че в случай че премълча, ще стане по-лошо, тъй като ще си фантазира, че всичко му е разрешено. Разделихме се незабавно.

- Макар и законна брачна половинка и в двата случая вие сте чужденка. Друго ли щеше да бъде отношението, в случай че сътрудниците са шведи или холандци?
- Абсолютно. В този случай дамата щеше да ги унищожи. Там всички институции са расистки. Казвам го най- отговорно. Ако си чужденец, бежанец, в случай че викнеш полиция поради спор с някакъв швед, няма да ти извърнат никакво внимание. Ще кажат „ нямаме запаси “. Ако обаче чужденец стори нещо неприятно на швед или шведка, ще го разкостят. Аршинът е двоен. Едно е аз да давам показания или тъжби, друго е локален. Расизъм, дискриминация и двуличие.

Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР