Марианската падина е най-дълбоката точка на земята. Експедицията Five Deeps

...
Марианската падина е най-дълбоката точка на земята. Експедицията Five Deeps
Коментари Харесай

Учени се спуснаха на най-дълбоката точка на планетата и...

Марианската котловина е най-дълбоката точка на земята. Експедицията Five Deeps под управлението на Виктор Весково, 53-годишен откривател и вложител, доближи дъното на депресията и направи непредвидени открития, написа pochivka.blitz.bg.



Подводницата Весково DSV Limiting Factor е достигнала дълбочина от 10 928 метра. Миналия понеделник експедицията Five Deeps разгласи своя триумф - явно нов международен връх за дълбоководно гмуркане в Марианската котловина. Старият връх от 10 912 метра е подложен през 1960 година от океанографите Дон Уолш и Жак Пикар на батискафа " Триест ".


Бившият международен рекордьор Уолш също беше на борда на подводния транспортен съд. Според него това е впечатляваща екипна работа.


Експедицията се организира в южната част на Марианската котловина, в по този начин наречената бездна на Чалинджър.


Екипът на Весково пет пъти се спускал на дъното на депресията. Според учените на дълбочина от осем километра те забелязали розови охлюви, както и четири нови типа ракообразни. Но най-удивителните открития бяха пластмасова торба и няколко опаковки от сладкиши.

Изследователите споделят, че учените ще тестват откритите същества, с цел да дефинират какъв % микропластици се съдържат в техните организми. Членовете на експедицията означиха със страдание, че въздействието на човечеството върху екологията става очевидно даже в най-отдалечените кътчета на планетата.



Лидерът на експедицията Весково направи солово гмуркане - в най-дълбоката част на океана той прекара съвсем четири часа в изследване на дъното. Предполага се, че той е сложил връх за най-дълбоко независимо гмуркане до рекордна дълбочина от 10,928 метра, което надвишава предходното с 16 метра.


След завършването на водолазната стратегия, Весково сподели: „ Тази подводница и нейният кораб-майка, дружно с целия надарен екип, демонстрираха невиждано равнище на морската технология. Смятаме, че преди малко открихме мощна врата към всяко място в океана, който към момента не е проучено 90%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР