Мариано Рахой Баска политическа партия ще подкрепи вота на недоверие

...
Мариано Рахой Баска политическа партия ще подкрепи вота на недоверие
Коментари Харесай

Рахой е на път да загуби премиерския пост в Испания


Мариано Рахой

Баска политическа партия ще поддържа вота на съмнение против премиера Марано Рахой, пожелан от социалистите поради корупционен скандал, проправяйки пътя на водача на социалистите Педро Санчес да поеме властта, съобщи Ройтерс, като се базира на испански медии.

Радио " Кадена СЕР " и телевизия " Ла Секста " оповестиха през днешния ден, че Баската националистическа партия ще гласоподава срещу Рахой, осигурявайки на неговите съперници задоволително гласове, с цел да го отстранят.

Санчес наподобява си е обезпечил 180 гласа, с цел да стане министър председател - повече от безспорното болшинство от 176 гласа, нужни, с цел да поеме властта незабавно, в случай че вотът бъде гласуван на следващия ден, както е планувано.

Рахой би могъл да забави прехода, в случай че подаде оставка преди гласуването. Той не присъстваше на следобедната сесия на дебатите в Народното събрание през днешния ден. Ако се отдръпна, държавното управление на неговата Народна партия ще продължи да извършва функционалностите си като длъжностен кабинет до момента в който нов министър-председател постави клетва, което може да отнеме няколко седмици или месеци. Ако вотът се състои и Рахой загуби, Санчес ще заеме мястото му неотложно.

В последните дни испанските социалисти пробваха да убедят по-малки партии да поддържат предлагането им за премахване от власт на консервативното държавно управление на Мариано Рахой.

Лидерът на социалистите Педро Санчес даде обещание да резервира контрактувания наскоро народен бюджет, който включва обилни облаги за баските националисти и даде обещание да стартира разговор със сепаратистите в новото каталунско държавно управление.

Санчес прикани премиера да подаде оставка, откакто неговата Народна партия бе санкционирана предходната седмица, тъй като се е облагодетелствала от огромна корупционна скица. Четиридесет и шест годишният социалист сподели пред Народното събрание, че правосъдното решение е сложило под подозрение изказванията на Рахой, че той и други управителни фрагменти не са знаели за двойното счетоводство на партията.

" Всички знаят, че Педро Санчес в никакъв случай няма да завоюва избори. Това е повода за неговото бързане да провежда избор " на съмнение, сподели Рахой пред депутати. Той напомни, че социалистите са изгубили два пъти парламентарни избори под управлението на Санчес и предизвести, че негово държавно управление би заплашило финансовата непоклатимост.

Докато двете съществени партии си разменят обвинявания в прикриване на случаи на корупция, всички погледи бяха ориентирани към Баската националистическа партия, която по всичко наподобява ще наклони везните към социалистите.

Санчес се нуждае от безусловно болшинство в Конгреса на депутатите - 176 от 350 места - с цел да в профил Рахой. Крайнолявата партия " Подемос " се чака да поддържа вота на съмнение.

Пробизнес партията " Сиудаданос ", чийто водач Алберт Ривера се радва на огромна известност, откакто притисна Рахой за по-агресивен метод в смазването на каталунския фракционизъм, отхвърля да поддържа Санчес, тъй като желае допустимо по-скоро да има предварителни избори.

Перспективата за избори, извоювани от " Сиудаданос ", която желае повече надзор от центъра върху самоуправляващите се области, съставлява алтернатива за районната баска партия.

Националистите споделиха, че приоритет ще им бъде запазването на над 500 милиона евро спомагателни вложения и други облаги, получени от държавното управление на Рахой в договарянията за тазгодишния народен бюджет.

Санчес разгласи през днешния ден, че няма да пипа бюджета на Рахой, в случай че бъде определен на премиерския пост. Ако баските поддържат Рахой, евентуално ще има още опити за събаряне на държавното управление или от " Сиудаданос ", или от " Подемос ", с цел да бъдат провокирани нови парламентарни избори, по опция през есента, означи АП.

Ако националистите поддържат социалистическия избор на съмнение, Санчес може да стане министър председател още идната седмица и ще има за задача да свика избори до края на годината.

Управляващият от декември 2011 година Рахой изведе Испания от най-тежката икономическа рецесия от години, макар че съперниците му се оплакват, че възобновяване пристигна с цената на ограничения за икономии, висока безработица и растящо неравноправие, означи АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР