Мариана Бакърджиева: Вмъкването на съвременни автори в учебната програма по

...
Мариана Бакърджиева: Вмъкването на съвременни автори в учебната програма по
Коментари Харесай

Мариана Бакърджиева: Вмъкването на съвременни автори в учебната програма по литература е положителен момент

Мариана Бакърджиева: Вмъкването на модерни създатели в образователната стратегия по литература е позитивен миг
Вмъкването на модерни създатели в образователната стратегия по литература е позитивен миг, който би могъл да бъде употребен доста удачно от учителите.

Това сподели в изявление за БГНЕС учителят по български език и литература Мариана Бакърджиева. Тя преподава в 9 Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ в София и разяснява одобрената нова образователна стратегия за учениците в XI и XII клас по български език и по литература.

Окончателният тип на програмата бе направен след доста необятно и дълготрайно публично разискване, а в просветителното министерство бяха получени доста писмени оферти. От април до края на юни бяха извършени 14 срещи с специалисти от РУО и над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.

Мариана Бакърджиева е измежду тези преподаватели, които утвърждават подреждането на текстовете хронологично в другите тематики – „ Родното и непознатото “, Любовта “, „ Вярата и вярата “, „ Трудът и творчеството “ „ Миналото и паметта “, „ Обществото и властта “, „ Животът и гибелта “, „ Природата “ и „ Изборът и раздвоението “.

„ Тематичният принцип дава опция да се подберат акценти върху няколко творби, които да уцелват съществени проблематични ядра в съответната тематика и към тях да се прибавят, по желание на учителя, други създадени, близки до тематиката. Могат да се прибавят и такива, които демонстрират развиването на казуса в разнообразни години “, аргументира се преподавателят.

Новата образователна стратегия дава свободата на учителя на избира и други творби от проучвания създател, с които биха могли да се създадат разнообразни междутекстови връзки, други създатели от класическата българската литература или модерни създатели. Всичко зависи от преценката на учителя, само че тя би трябвало да бъде съобразена с потребностите на учениците.

Въпреки новия тематичен принцип, в обособените тематики хронологичният ред се резервира. „ Да вземем за образец тематиката „ Миналото и паметта “. Първият текст е „ Паисий “ на Иван Вазов, вторият – „ История “ на Никола Вапцаров и третият – „ Ноев ковчег “ на Йордан Радичков “, изясни преподавателят.

Мариана Бакърджиева приема позитивно и включването в програмата на творби от актуалната българска литература. „ Това е една опция учениците да уголемяват своя мироглед до степен, в която да оличностят четеното. Класическата литература в пиадестално състояние и то е безусловно справедливо, само че към него е добре да се прибавят и други текстове. Особено се веселя на комедията на Станислав Стратиев „ Балкански синдром “, тъй като считам, че подчертаването на хумористичния и сатиричния детайл може да бъде добре употребявано от сътрудниците “, счита тя.

Новите текстове за дванадесетокласниците са лирически – „ Колко си хубава “ на Христо Фотев и „ Посвещение “ на Петя Дубарова, които са включени в тематиката, отдадена на любовта. В тематиката „ Изборът и раздвоението “ учениците ще учат „ Честен кръст “ на Борис Христов.

„ Промяната, която се реализира с стратегиите за XI и XII клас, е огромна дотолкоз, доколкото се сменя един метод с различен, само че динамичността на нашето време изисква да се мисли за целенасочеността на методите, които се употребяват. Доколко те извършват своята роля? Как да бъдат осмислени? Какво да се употребява от единия в другия метод, с цел да се запълнят неговите празнини. Да се обгрижва преподаването в методически аспект, да се вършат проучвания за ученическите достижения и да се мисли какво би трябвало да се промени, тъй като няма безконечен метод “, заключи Мариана Бакърджиева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР