Мариам Мирзахани, иранската математичка и единствена засега в света носителка

...
Мариам Мирзахани, иранската математичка и единствена засега в света носителка
Коментари Харесай

Мариам Мирзахани, първата жена-носител на "математическия Нобел", почина на 40 г.

Мариам Мирзахани, иранската математичка и единствена към този момент в света носителка на най-високата премия в математиката е умряла от рак на 40-годишна възраст, заяви Станфордският университет, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Работещата в Съединени американски щати Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - считан за математически еквивалент на Нобеловата премия - през 2014 година и е единствената жена в 80-годишната история на премията на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932).

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 година, е обяснила кривите повърхнини, употребявайки " теоретичната математика, която наподобява като непознат език за хората отвън математиката: модули на риманови повърхности, доктрина на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична доктрина и симплектична геометрия ", са споделя в известието на университета.

Въпреки теоретичния си темперамент нейната научна активност оказа влияние върху физическите изследвания за това по какъв начин е зародила вселената и в други клонове на математиката като проучванията на простите цифри и криптографията, обявиха още от Станфорд.

Мирзахани демонстрира заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила интернационална математическа олимпиада, след което продължава образованието си в Съединени американски щати. Медалът на Фийлдс (с парична равноценност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес, съобщи ДПА.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Наука (1154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР