Мари Марвинг е толкова известна със своята смелост, че през

...
Мари Марвинг е толкова известна със своята смелост, че през
Коментари Харесай

Невероятният живот на Мари Марвинг: Пилот и медицинската сестра от Първата и Втората световна война

Мари Марвинг е толкоз известна със своята храброст, че през 1903 година получава прякора „ Булката на заплахата “. И това не е по никакъв начин изненадващо: през своите 88 години французойката служи като боен водач, поема ролята на военна здравна сестра и се състезава като състезател и планинар. Така оставя незаличима диря както в страната си, по този начин и в света като цяло. Ето някои от главните достижения, които Мари Марвинг постигa през живота си.

 Marie Marvingt in Deperdussin aeroplane 1912

Мари Марвинг е родена в Орийак във Франция през 1875 година Баща й Феликс е бил първенец по билярд и плувец и споделя любовта си към леката атлетика с нея. Момичето се оказва телентлива в редица разнообразни инициативи – до 4-годишна възраст може да плува 4 километра, а на 14 години кара кану 400 километра.

През 1910 година Марвинг става първата жена, изкачила множеството върхове на Швейцарските и Френските Алпи. През 1908 година се пробва да взе участие в Тур дьо Франс, само че й е отказано. Все отново пробягва трасето, много зад мъжете, и го завършва; за съпоставяне, единствено 36 от 114-те мъже, взели участие в конкуренцията, я приключват.

В допълнение към всички спортове, в които се отличава, Мари се интересува и от авиацията. Тя за първи път лети с балон с парещ въздух през 1901 година, а за първи път сама пилотира подобен през 1907 година През 1914 година пък става първата жена, прелетяла Ламанша с балон.

Тя се пробва да нападна и границите на авиацията по това време. Например, купата Femina, която се присъжда на лицензирана жена-пилот, прелетяла най-дългото разстояние в независим полет през 1910 година, й се изплъзва за малко заради механичната щета. Но купата провокира международен интерес към жените-авиаторки.

Когато избухва Първата международна война, Марвинг желае да служи на страната си. Тя се маскира като мъж и се причислява към френската пехота, само че е разкрита и изпратена вкъщи. През 1915 година обаче съумява да стане доброволец водач по време на бомбардировки над Германия. За службата си е наградена с Croix de guerre. По време на спора тя също служи като здравна сестра и боен сътрудник на фронтовата линия в Италия.

Марвинг също оказва помощ по редица способи и през Втората международна война: тя служи като здравна сестра за Червения кръст, където реализира чин ефрейтор; бори се в съпротивата и за напъните си получи орден със звезда; и отваря и ръководи дом за летци, ранени във войната.

Мари Марвинг реализира необикновено доста през живота си, само че нещото, с което може би е най-известна, е пристрастеността й към въздушните коли за спешна помощ. Тя за първи път показа концепцията на френското държавно управление през 1910 година и получава поддръжка от Луи Бешеро, инженер от компанията на Deperdussin. Тя съумява да събере пари за закупуване на първообраз, само че Deperdussin банкрутира преди производството да стартира.

Марвинг обаче не се отхвърля от концепцията и основава Challenge Capitaine-Écheman през 1931 година – предизвикателство, което дава награди за трансформиране на цивилен самолети във въздушни коли за спешна помощ. През 1934 година тя става първата въздушна здравна сестра, когато Мороко основава корпус за въздушна кола за спешна помощ, и за напъните си получава Médaille de la Paix du Maroc.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР