Мари-Луи Жиро идва от бедно семейство и е съпруга на

...
Мари-Луи Жиро идва от бедно семейство и е съпруга на
Коментари Харесай

Мари-Луи Жиро – последната гилотинирана жена във Франция

Мари-Луи Жиро идва от оскъдно семейство и е брачна половинка на моряк, от който има две деца. Тя е стопанка и перачка. На пръв взор Мари е смирена и мощна жена. Освен всичко това обаче, тя прави аборти напълно непринудено, без да чака каквото и да е възнаграждение. Когато избухва Втората международна война, тя стартира да отдава стаи чартърен за проститутките на Франция.

Въпреки че самата Мари е майка, тя има вяра, че всяка жена има правото сама да реши дали желае да роди или не. Счита се, че точно това е повода Мари да стартира да прави аборти на разнообразни дами.

Мари несъмнено е била смела в дейностите си. Абортите във Франция по това време са незаконни, като това е несъмнено от закон от 1920 година. Законът цели да усили раждаемостта заради две съществени аргументи – Първата международна война, след която броят на популацията понижава доста и фактът, че раждаемостта на Франция е доста по-ниска в съпоставяне със прилежащите й страни.

Абортите били считани за „ закононарушение против обществото “, а тези, които ги правили, били изправяни на съд. Според закона от 27.03.1923 година всеки човек, направил аборт на жена, се наказвал с от 1 до 5 години затвор и парична санкция. Жените, които се подлагали на аборт, можели да бъдат наказани за интервал от 6 месеца до няколко години. Обвиняемите били изправяни пред съдии, за които се говорело, че постоянно взимат решенията повлияни не толкоз от обстоятелствата, колкото от страстите си.

Въпреки това, на 29.07.1939 година наказванията за осъществяването на аборти се трансформирали. Икономическата конюнктура, неналичието на хранителни ресурси, както и раздялата на женените двойки понижили доста раждаемостта. Затова държавното управление взема решение, че осъществяването на аборт би трябвало да бъде наказвано със гибел.

Мари станала известна като „ създателката на ангели “, поради обстоятелството, че помогнала на 27 дами да извършат аборти. Само опрощение би могло да я избави, само че маршал Петен отхвърля да го направи. Мари е гилотинирана в утрото на 30.07.1943 година в двора на пандиза „ de la Roquette ”. Тогава тя е на 39 години.

Мари-Луи Жиро провокира гражданска война в легализирането на абортите – инцидентно или не. Тя не провежда митинги, а рискува живота си, с цел да помогне на дамите да решат дали желаят да бъдат майки или не. През 1975 година абортите към този момент не били противозаконни, а през 2004 година абортите под медицински контрол били разрешени от френското Министерство на здравеопазването.

Народът помни Мари като забележителна и смела жена, само че и като последната гилотинирана жена във Франция.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР