Мъри Гел-Ман, физик, който създава теорията за съществуването на кварките

...
Мъри Гел-Ман, физик, който създава теорията за съществуването на кварките
Коментари Харесай

Почина Нобеловият лауреат и световноизвестен физик Мъри Гел-Ман

Мъри Гел-Ман, физик, който основава теорията за съществуването на кварките и завоюва Нобелова премия за метода си за систематизиране на частици, е умрял на 89-годишна възраст, оповестява Калифорнийският софтуерен институт (Caltech).
Считан за един от най-значимите физици на 20-ти век, американският академик теоретизира през 60-те години, че субатомните частици - протони и неутрони - са формирани от по-малки субединици, наречени кварки, напомня БГНЕС.
Експериментите по-късно потвърдиха съществуването на частиците, които не престават да бъдат обект на проучване от физици , в това число тези от Големия адронен ускорител, най-мощния международен колайдер, който се намира в Европейския център за нуклеарни проучвания.
На фона на взрив от проучвания през 1950-те и 1960-те години върху това, което съставлява материята, Гел-Ман измисля аршин за разпределение на частици в групи от осем, основаващи се на характерности като електрически заряд и спин.
Той го назовава " осемкратния път ", споделят от Caltech и е почетен с Нобеловата премия за физика от 1969 година за нововъведението.
Роден в Ню Йорк на 15 септември 1929 година, Гел-Ман бил насърчаван да учи физиката от татко си и получил докторска степен по специалността от Масачузетския софтуерен институт през 1951 година
Преподава в Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена, Калифорния от 1955 година до пенсионирането си през 1993 година
„ Д-р Гел-Ман имаше онази ясна визия и изключителна прозорливост, която да му разреши да преглежда огромните количества данни, постъпващи от опити и да ги осмисля “, написа в некролога, оповестен от университета.
„ Той откри нова парадигма във физиката на обикновените частици “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР