Маргарита Василева не може да си представи живота без планини.

...
Маргарита Василева не може да си представи живота без планини.
Коментари Харесай

Маргарита получи годежен пръстен на връх Вихрен

Маргарита Василева не може да си показа живота без планини. Това е знак от ориста за дъщерята на един от най-известните български алпинисти - Дойчин Василев, стъпил на пет осемхилядника, в това число Еверест. Въпреки че работи в офис на компания за медицински произведения, Маргарита използва всяка свободна минута, с цел да се зареди с планински допинг. 

Изкачила е първенците на Южна Америка и Европа - Аконкагуа и Елбрус, била е в подстъпите на осемхилядника Манаслу. 

По високото е откак се помни - родена е малко след връщането на татко си от първата българска експедиция на Еверест. На 4 месеца известният планинар я качва на Витоша, на година и седем месеца - на най-високия връх на Балканите  Мусала, 2925 м.  На 6 Маргарита към този момент има стабилен планинарски стаж с родителите си - освен татко, а и майка е отлична алпинистка.  

За мен планината е нещо доста скъпо и обичано. Целият ми умишлен живот е обвързван със мемоари от преходи в планините, споделя Маргарита. Като тийнейджърка пробвала самобитна диета - да се лиши от скали и върхове за месец. Така се убедила, че няма друга пристрастеност, която да измести хъса да си на високо.

Планината е единственият натурален  наркотик, който ме прави щастлива. Зарежда ме със сили. Уменията, добити там, оказват помощ долу - вършат те по-организиран, ориентираш се по-лесно в градската джунгла, казва крехката дама. 

Напук на клишето, че по планините скитат най-вече луди глави, дъщерята на Дойчин Василев рискува доста рядко и преценя деликатно стъпките си на високото. Разбира се, когато прекарваш толкоз време по скалите, няма по какъв начин да елиминираш риска напълно.  

Преди 4-5 години по време на дълъг тежък преход Рила-Пирин имала мъчно тестване. Маршрутът бил сериозен, всеки от групата носел на тил 15-килограмова  раница с храна, палатка, облекла за целия преход. Тръгнали от Мальовица, финалът бил плануван в Мелник. През Рила минали безпроблемно, но при започване на пиринския маршрут умората си споделила думата.

Объркали пътеката над хижа " Яворов ". Така след блуждаене из гора и клек, с тежките раници на тил, се озовали под един от най-стръмните ръбове в Пирин - известния Котешки чал. Тръгнали нагоре към главното било и към изгубената пътека, само че тежкият багаж се оказал сериозен проблем  - една неверна стъпка означавала полет надолу в бездната.  
Превъзмогнали егото и избрали разумен вид - вместо към Кончето и Вихрен - безславно, само че безвредно втурване към Банско.

Да си рационален в планината даже в най-рискови моменти, е гаранция за оцеляване. Винаги  мисли за слизането - постоянно то е дори по-важно от качването. Това са скъпи уроци, които Маргарита е научила от родителите си.

Манаслу е първото огромно предизвикателство за Маргарита  като планинар. През 2008 година  достигала височина от 5550 м в региона на Еверест. Оказало се, че височината  понася добре, сполучливо изкачила два 5-хилядника.

 На идната година вдигнала летвата - възнамерявали нанагорнище на осмия осемхилядник  Манаслу, 8156 м,  с татко. Експедицията тръгнала отлично -  аклиматизирали се, построили си лагерите, без да употребяват помощта на шерпи. В трети лагер на 6800 м възнамерявали отмора преди офанзивата на върха. И тук нещата се объркали. Внезапно завалял сняг - цели три дни, без да стопира.  

Всички височинни палатки били затрупани под три метра бяла маса, лавини дебнели отвред. Това принудило 90 % от експедициите, в това число Маргарита и татко,  да се откажат от рисково нанагорнище. Изпитах голямо отчаяние, върхът беше толкоз близо, споделя младата жена. Не се е отказала да се върне на Манаслу. А за какво не и да стане втората българка на Покрива на света Еверест! 

Всъщност пловдивчанката Петя Колчакова и брачният партньор  изкачват най-високия връх през 2009 година безусловно дни откакто Маргарита и Дойчин Василеви приключват експедицията на Манаслу. В столицата на Непал Катманду разбрали огромната вест, че първата българка е забила националния байрак на 8884 м.

Еверест е огромна хапка, преди него имам още доста да изучавам, споделя Маргарита.

Продължава да катери върхове. През лятото на 2017 година  изкачила  с приятели  Елбрус - 5642 м, най-високия връх на Европа. 

Успехът  за 2018 година е изкачването на Аконкагуа, 6962 м, най-високия връх в Южна Америка. Наградата била божествена панорама от горната страна към същинско море от върхове. Всъщност Латинска Америка е сбъдната фантазия за Маргарита. Натам я теглела любовта към испанския и салса ритмите. Затова организирали експедицията до Аконкагуа по този начин, че да прегледат пътьом  Буенос Айрес и Мендоса. 

Докато възнамерява далечни пътешествия, обикаля родните планини, които познава чудесно. На обичания си връх Вихрен получила сантименталното предложение за брак и годежен пръстен от обичания. Връзката им сигурно ще бъде здрава - няма по какъв начин да забравиш клетва за честност, дадена на престола на господ Перун.

Противно на мнозина млади българи, Маргарита не счита, че раят е безусловно на Малдивите или Карибите.  Тя е разпален странник, обиколила е много забавни кътчета. Първото екзотично странствуване е в Доминиканската република. Толкова харесало, че си споделила: Тук е раят!

След това се влюбила в Катманду. Докоснала се до нова просвета, вяра, до нов свят.

Младото момиче мечтае за Аляска, Антарктида, само че и за сафари в Африка, защото обожава огромните котки - лъвовете. Мечта е и Памир, където родителите са прекарали много експедиции през 1980-те с националния ни тим по алпинизъм.

Като  момиче, закърмено с планинарски дух, Маргарита не е суетна. Не робува на маркови дрешки, ненавижда висенето по молове и кафенета. Но държи да бъде стилно елегантна. Не е мъчно, защото с помощта на гените е в чудесна форма, без да съблюдава диети.  Здравословна храна, без цигари, глътка алкохол понякога - това е тайната на положителната форма.

Плюс доста придвижване, схваща си - плуване, танци, бягане, каране на ски през зимата. През последните години карат с другари  в Австрия.
Новата пристрастеност е дългото тичане - към този момент е взела участие в маратона на София, в дистанцията 10.550 км.

Родата - с имена на цветя

Баба  се споделя по този начин, само че Маргарита в действителност носи името на кумата на родителите си, другарка на майка . Тя пък  две години по-късно върнала жеста и кръстила дъщеричката си Камелия. Така двете приятелки, наречени с имената на майките си, честват групово най-красивия празник - Цветница.

Традицията с имената евентуално занапред ще продължава, откакто Маргарита  и брачният партньор кумували на приятелката от детинство. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР