Марчело Мастрояни, актьор(1924– 1996)Произход: Италия, средна класаОбразование: строително инженерство в

...
Марчело Мастрояни, актьор(1924– 1996)Произход: Италия, средна класаОбразование: строително инженерство в
Коментари Харесай

Марчело Мастрояни, вечната красота на таланта

Марчело Мастрояни, артист
(1924– 1996)

Произход: Италия, междинна класа

Образование: строително инженерство в Индустриално-техническия институт „ Галилео Галилей “, актьорски курсове

Интереси: кино, дами, бохемски живот

Известен с: За 39 години снима 116 кино лентата с режисьори като Фелини, Висконти, Скола, Антониони, Олтман, Полански, Вендерс

Най-известни филми: „ Сладък живот “, „ 8 ½ “, „ Нощта “, „ Голямото плюскане “, „ Вчера, през днешния ден и на следващия ден “

Признание: „ Златен глобус “ - 1963, „ Сезар “ - 1993, Награда БАФТА - 1962, 2 награди в Кан за най-хубав артист - 1970 и 1987, 3 номинации за „ Оскар “, считан за легенда на европейското кино

Прелестната Анита Егберт като жива сирена в римския шадраван „ Ди Треви “ вика Марчело, с който прекарват сантиментална вечер - това е измежду най-знаменитите подиуми в киното въобще. Героят Марчело е артистът Марчело Мастрояни. Филмът е „ Сладък живот “ , премиерата е през 1960 и звездата на Мастрояни изгрява блестящо.

За 39 години Марчело Мастрояни снима 116 кино лентата и става жива легенда на европейското кино. „ Чудовище от умения “ го назовава Виторио де Сика, а Фелини споделя:

„ Той е артистът, с който избирам да работя повече от всички “.

И работят в 4 кино лентата – „ Сладък живот “, „ 8 и ½ “, „ Градът на дамите “ и „ Джинджър и Фред “. Но в сбирката на Мастрояни от режисьори са още Висконти, Моничели, Антониони, Скола, Ризи, Ферери, Коменчини, плюс Олтман, Полански, Ангелопулос, Михалков, Вендерс.

Някои считат, че Мастрояни печели с красиво лице. Нищо правилно. Тези режисьори нямаше да си мръднат пръста, в случай че беше единствено до лице. А и той играе разнообразни герои, които нямат допирни точки - гаранция за актьорски гений с необятен диапазон. И знае какво прави.

„ Много са ми смешни американците като стартират да страдат, че не могат да влязат в облик. Някои вървят да живеят в лудница, тъй като би трябвало да играят вманиачен. В Италия имаме вяра, че колкото по-малко играеш, толкоз по-добре. От време на време мислиш за ролята – в ресторанта или на улицата. А когато фотосите свършат, просто изгаряш страницата “, споделя той. Казва също, че самичък той просто излиза и играе, това е доста занимателно и никакъв мотив за страдалчество няма тук.

Да, евентуално в случай че си Марчело Мастрояни, актьорството е елементарно. И Брад Дарек написа в „ Пийпъл “:

„ Той владее доста стилове. Играл е сицилиански палач на дами, Казанова в пенсия, режисьор в креативна менопауза, депресиран педераст и даже бременен съпруг….. Изглежда, няма твърди граници за гениите му “.

И в действителност няма, от Шекспир в театъра, до Чехов в киното, от функции в жанр „ макарони “, през нещастия на самотата и комедии на събитията, та чак до музикалните и танцувални филми – няма нещо, което да го затрудни.

Разнообразието на функциите е добър метод артистът да не потъне в едно амплоа и Мастрояни го прави умишлено. Но отхвърля американските бози - освен счита европейското кино за по-добро, само че знае цената на гения си и не се съблазнява, дори иронизира Холивуд:

„ Сутрин идва да те вземе лимузина, кара те в студиото, а там незабавно ти поставят красива госпожица на коленете. И те назовават това работа? Я стига, бе! “

Марчело Мастрояни е роден през 1924 в селцето Фонтана Лири, район Лацио. Голямото му премеждие в киното стартира още като хлапе, когато е статист в няколко кино лентата, само че се ориентира към архитектурата и през 1943 приключва механически институт. През войната е чертожник на военни карти и претърпява завършения - бяга от немски лагер и живее полулегално в Рим. После има връзка с прелестната Силвана Мангано, с която вървят на театрална школа.

Дебютът му в киното е през 1948 в „ Клетниците “, а първа огромна театрална роля му предлага Висконти , който го режисира в пиеси на Шекспир и Тенеси Уйлямс. После идва и Фелини - да го направи в действителност популярен.

Мастрояни, от една страна, чака дамите да превземат него, а не той тях, от друга ги избира в ролята на кукли, за които нежно да се грижи. Мечтата му е Мерилин Монро, само че с нея не се познават – за разлика от доста други актриси. Сред тях е Флора Карабело, за която Марчело се дами през 1950, имат щерка, само че се разделят през 1970, не се развеждат и остават близки другари.

Иначе май единствено екранното му партньорство със София Лорен не прераства и в полово. Има връзки с Анук Еме, Клаудия Кардинале, Фей Дънауей, Катрин Деньов. Връзката му с Фей Дънауей е доста мощна, в края на живота си той признава, че тя е същинската му огромна обич – само че Марчело не се развежда и тя го зарязва. После, до момента в който снимат „ Кучката “ на Марко Ферери, той е превзет от Катрин Деньов. Те са дружно 4 години, снимат 5 кино лентата и имат щерка. Но и с Катрин се разделят, а тя го назовава „ човек, който идва през вратата, само че си потегля през прозореца “.

Освен дамите и дъщерите си, има и други неща, които Марчело буйно обича – цигарите, от които пуши 80 – 100 дневно, положителната храна и положителното пиянство в добра компания.

„ Изхарчвам всичко, което спечелвам “, признава Мастрояни. „ Правя го бързо, с приятност, тъй като знам, че един ден ще удари среднощ и ще означи края. Искам да се насладя на всичко преди среднощ “.

Неслучайно той е измежду най-известните прахосници в Италия – има 8 къщи, в които съвсем не живее, сбирка от скъпи коли, които в никакъв случай не кара, 37 костюма, които в никакъв случай не облича.

Въпреки напъните му да отдалечи настъпването на среднощ, моментът идва през 1996, когато Марчело Мастрояни умира от рак на панкреаса. Погребан е на два пъти – един път в Париж, след това в Рим. Освен с огромно траурно шествие, в Рим е почетен, като водата в паметния шадраван „ Ди Треви “ е спряна, а цялото оборудване е драпирано в черно.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР