March , 2019,Anadolu Agency,yenisafak.com Обемът на втечнения природен газ в

...
March , 2019,Anadolu Agency,yenisafak.com Обемът на втечнения природен газ в
Коментари Харесай

Дали LNG ще бъде от полза за договора на Турция за 2021 г.?


March, 2019,Anadolu Agency,yenisafak.com

Обемът на втечнения природен газ в Турция ще се дефинира основно посредством съпоставяне сред цените за доставка на полутечен природен газ и доставка от тръбопроводите, споделя специалист

По отношение на договорите за доставка на сила в Турция след 2021 година, вносът на спомагателни количества LNG би могъл да бъде подложен на карта, съгласно Danila Bochkarev, старши теоретичен помощник в института EastWest, интернационален мозъчен концерн.

Bochkarev сподели пред Анадолската организация, че втечният природен газ е тук, с цел да остане, само че размерът на втечнения природен газ в Турция ще бъде определян основно от разноските за него спрямо цените на доставките по тръбопроводите.

" LNG би трябвало да бъде по-евтин от доставките по газ по газопровод, с цел да получи спомагателен дял от турския пазар ", сподели той.

Според Bochkarev, " по-голямата част от вноса по тръбопроводи се прави оценка със забавяне на основата на петролна индексация. Петролът доближи своя връх през предходната година, като по този метод доставките по тръбопроводи за Турция бяха по-скъпи ".

Той сподели, че новият LNG ще дойде на пазарите, както от Съединени американски щати, по този начин и от Русия посредством Novatek. Той изясни, че с тези увеличени размери на пазара би било преференциално за турските консуматори да купуват полутечен природен газ без клаузи за дестинация, които да разрешават на купувачите да го употребяват на вътрешния пазар или да продават на клиенти в чужбина.

Според данните на ICIS [най-големият снабдител на информация за пазара на нефтохимически артикули в света] цените на втечнения природен газ в Турция може да са малко по-ниски от газа по съветския газопровод до октомври, като по този метод ще се увеличи ползата към LNG, само че от края на есента на 2019 година съветският газ ще стане по-евтин от LNG. В тази обстановка купувачите явно се интересуват да вземат минимални размери посредством водопровод, а за останалите - купуват LNG, сподели Bochkarev.

В резултат на повече инжектиране на полутечен природен газ на пазара, „ вносът на полутечен природен газ може да бъде употребен при договарянията за новите контракти за доставки след 2021 г.: потребителите в Турция ще се опитат да получат отстъпки за цените, за заплащането или за уговорка за предназначение “, изясни Bochkarev.

Сроковете на някои от дълготрайните контракти на Турция за природен газ, съответстващи на 16 милиарда кубически метра, ще изтекат през 2021 година Следователно, страната обмисля благоприятни условия за доставяне и е в подготовка за тяхното възобновяване. Договореният потенциал е към 30% от потреблението на природен газ в Турция, което се равнява на към 50 милиарда кубически метра годишно.

Азиатските купувачи са подготвени да платят повече

Професор Jonathan Stern, бележит теоретичен помощник и създател на Програмата за проучване на природния газ в Oxford Institute for Energy Studies, също съобщи, че по-нататъшният импорт на полутечен природен газ ще бъде преимущество за Турция, което ще разреши да се диверсифицира от съветския газ. Въпреки това Stern предизвести, че това няма да бъде преимущество при положение на непоколебим пазар на LNG, в който азиатските купувачи са подготвени да платят повече.

Той сподели, че Турция може да внася повече полутечен природен газ и тази година, и през 2020 година, тъй като пазарът ще бъде в остатък.

" Цената ще зависи от международния пазар на полутечен природен газ - сега спот цените са ниски, преди шест месеца бяха доста високи. Не е допустимо да се направи общо изказване ", означи професор Jonathan Stern.

Изчисления на вноса през 2018

Потреблението на природен газ в Турция през 2018 година възлиза на към 48,9 милиарда кубически метра, съгласно изчисленията на Анадолската организация, а цифрите са предоставени от регулаторния орган на Енергийния пазар на Турция (EMRA).

Турция е внесла през 2018 година 50,34 милиарда кубически метра природен газ, което е понижение с 8,88% от вноса през 2017 година от 55,25 милиарда кубически метра газ.

Изчисленията демонстрират, че Турция през 2018 година е внесла към 11,32 милиарда кубически метра газ като LNG, а останалите - през тръбопроводи.

Това значи, че делът на LNG във вноса на газ в Турция е към 22,5% през предходната година, спрямо 19% през 2017 година.

Декември 2018 година е месецът, през който е регистриран максимален импорт на полутечен природен газ - 2.1 милиарда куб. м., което подхожда на 34.69% от каузи на LNG.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР