Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като преговарящите отложиха

...
Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като преговарящите отложиха
Коментари Харесай

Срещата на ООН за климата - без съществени резултати

Маратонските климатични договаряния в Мадрид завършиха през днешния ден, като договарящите отложиха за следващата година основното решение по какъв начин да контролират международния пазар за въглеродни излъчвания, съобщи Асошиейтед прес.

След две седмици полемики в испанската столица по въпросите за световното стопляне делегатите на близо 200 страни одобриха заявления, призоваващи за по-амбициозно понижаване на парниковите газове и за подкрепяне на по-бедните страни, търпящи последствията от климатичните промени, предава Българска телеграфна агенция.

Окончателният документ от договарянията, които трябваше да приключат преди два дни, припомня на страните да съблюдават поетите задължения за климатичните цели до 2030 година колкото е допустимо повече през идната година, добавя ДПА.

Въпреки че това бяха най-дългите климатични договаряния в историята на 25-те конференции на Организация на обединените нации за климата, договарящите оставиха неуреден един от най-трънливите въпроси за идната среща в Глазгоу следващата година.

Въглеродният пазар слага цена на излъчванията въглероден диоксид, главният газ, пораждащ парников резултат, и разрешава на страните и фирмите да търгуват с квотите за въглеродни излъчвания, които могат последователно да се понижават и по този начин да се предизвиква използването на нисковъглеродни технологии.

Европейски страни и други страни показаха, че е по-добре да няма съглашение по какъв начин да се ръководи търговията на квотите за въглероден диоксид, в сравнение с да има едва съглашение.

Преговорите бяха съпроводени понякога от митинги на природозащитници и представители на туземните нации.

Сред признатите през днешния ден документи е декларация, призоваваща страните да поемат по-амбициозни задължения за понижаване на парниковите си излъчвания. Това е належащо, с цел да се извърши задачата, заложена в съглашението за климата от Париж през 2015 година - да не се позволява покачване на международната температура с над 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Досега светът е напът да реализира 3 до 4 градуса покачване, като последствията за доста страни ще бъдат трагични.

Освен това страните се ангажираха да заделят средства за най-уязвимите страни, с цел да ги компенсират за последствията от тежките естествени произшествия, което е един от най-належащите проблеми на дребните островни страни.

Природозащитниците обаче упрекват най-богатите страни в света, че не се ангажират задоволително с климатичните промени.

Парижкото съглашение може да е жертва на злополука, при която виновникът е избягал, осъществена от шепа мощни въглеродни стопански системи, само че те са на неверната страна в борбата, на неправилната страна на историята, сподели Дженифър Морган, изпълнителен шеф на " Грийнпийс интернешънъл ".

Блокиращите климатичните договаряния Бразилия и Саудитска Арабия, подкрепени от безотговорното едва чилийско управление, въртят покупко-продажби с въглеродния диоксид и мачкат учените и гражданското общество, сподели тя.

Чили председателстваше договарянията, които се наложи да бъдат преместени в Мадрид поради антиправителствените митинги в страната. Въпреки натиска да се стигне до позитивни резултати, екоактивистите подлагаха на критика чилийското държавно управление на президента Себастиан Пинера, че не се отхвърля от въглищните електроцентрали до 2040 година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР