Маратонът от консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените

...
Маратонът от консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените
Коментари Харесай

По пътя към редовния кабинет: Ден първи от консултациите при президента

Маратонът от съвещания при президента Румен Радев с парламентарно показаните партии в 47-то Народно заседание стартира с първата политическа мощ - „ Продължаваме промяната “, които ще са и първият мандатоносител и ще опитат да сформират постоянно държавно управление.

Държавният глава поздрави групировката за успеха на парламентарните избори. „ Надявам се, че осъзнавате каква голяма отговорност стои върху вас ", обърна се президентът при посрещането на представителите на " Продължаваме промяната ". 

Радев напомни, че тази година бяха извършени три избора за Народно заседание и в следствие от тях връчва първия управнически мандат на разнообразни представители на парламентарните групи. " Това е значимо предизвестие, че доверието на българските жители не се дава безплатно и би трябвало да се отстоява непрестанно ", сподели Радев и добави, че двете служебни държавни управления, които назначи, са нормализирали страната, посочили са ясно, че може да има единодушие на хора с разнообразни политически възгледи, основали са добра основа за резултатно ръководство, ориентирано към проблемите на хората.
 
 Георги Димитров

“На базата на полемиката успяхме да създадем съдружен документ, който приключи нощес и беше изпратен до съдружните ни сътрудници ”. Това сподели съпредседателят на " Продължаваме Промяната " (ПП) Кирил Петков на консултациите при президента.  " Разговорите не престават, през днешния ден и на следващия ден чакаме съдружните ни сътрудници да върнат назад своите мнения по документа, който получиха нощес, и в най-къси периоди да дойдем при вас с готовност за мандат и подготвена, конструирана коалиция за ръководство ", сподели Петков.
 
 Георги Димитров

Маратонът с консултациите при президента продължи с ГЕРБ-СДС.

Румен Радев посочи, ГЕРБ-СДС имат богат политически опит и има вяра, че това ще подхожда на тяхната политическа мъдрост . " Вижданията ви за активността на новия парламент и характера на бъдещото ръководство са значими за всички жители и за нас. Вие сте групировка с богат опит в политическия живот на страната и имам вяра, че на този опит би трябвало да подхожда политическата ви мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има смяна в страната и всички би трябвало да се съобразят с нея. "

" Последните две служебни държавни управления, които назначих стабилизираха страната и демонстрираха, че може да има обединяване сред хората с разнообразни политически възгледи . Вие към този момент се заявихте като градивна съпротива, хората чакат тъкмо това от вас. Мога да ви уверя, че по този начин както бях сериозен към вашето ръководство, по този начин ще бъда и към всяко едно друго ", увери Радев представителите на опозицията. " Въпросът, който касае всички нас е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не обратно. Надявам се, че разбирате тези нови пол действителности и обществото чака от вас да сте мощна и градивна съпротива ", съобщи още президентът.

Десислава Атанасова изрази противоречие с казаното от Радев във връзка с служебните държавни управления, назначени от него. " Изразявам противоречие с прекомерно позитивната ви оценка във връзка с активността на служебното държавно управление. Вашият оптимизъм не съответствува с нашата оценка, тъй като съгласно нас служебния кабинет не съумя да отговори на няколко рецесии. Разбираме в този момент, че имат желание сътрудниците да предлагат някои служебни министри в постоянното държавно управление. Считам, че служебното държавно управление и президентската институция поставиха усиля да разделят в допълнение обществото ни. Надявам се в новия ви мандат стилът ви на ръководство да е различен ", съобщи още ръководителят на ПГ на ГЕРБ.
 
 ГЕРБ

Радев даде поръчка, че ще остане сериозен, по този начин както е бил по време на ръководството на ГЕРБ, с всяко друго държавно управление.

ГЕРБ-СДС пък изрично обявиха след консултациите, че ще гласоподават срещу бъдещото държавно управление , само че пък в същото време Атанасова увери, че бъдещият кабинет може да разчита на тяхната експертиза, като в същото време не загърбват опозиционната си роля.

Тя увери, че бъдещото държавно управление може да разчита на тяхната експертиза , само че в това време няма да загърбват опозиционната си роля.

" Каква е политическата логичност опозицията да гласоподава " за " държавното управление? Това те прави автоматизирано част от ръководството. Разбира се, че ще  гласуваме срещу него ", съобщи Томислав Дончев от ГЕРБ след излизане от консултациите при президента. И акцентира, че за тях е първокачествен въпросът кой ще носи отговорност за държавното управление, в случай, че то ще бъде коалиция сред 4 разнообразни обединения.

Консултациите продължиха по-късно и с Движение за права и свободи.

" Тази година българските жители на три следващи избора дадоха своя глас за смяна. Очакванията на обществото ни са за постоянно държавно управление. Затова за нас е значимо мнението на всяка от парламентарните групи за активността на новия парламент, за упованията, свързани с работата и образуването на бъдещото държавно управление ", сподели пред представителите на Движение за права и свободи президентът Румен Радев.
 
 БГНЕС

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че в действителност е имало три избора вследствие на политическата рецесия в страната. По думите му, обаче, политическата рецесия не настава за един ден , а през годините сме стигнали до обстановката, в която се намираме.

" Преодоляването на политическата рецесия може да се случи посредством разговор сред партиите, политическите субекти и сред институциите. Не е нова тематика за нас от Движение за права и свободи, тъй като през годините ние нееднократно сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа рецесия ", посочи Карадайъ.

Карадайъ съобщи, че страната има потребност от постоянен кабинет с оглед на множеството рецесии - Коронавирус рецесията, здравната, обществената, икономическата и финансовата, инфлацията, която сега се развива, растящите цени.

Първата серия от съвещания приключиха с Българска социалистическа партия.

" Българската левица постоянно е заставала срещу беззаконието и диктатурата в полза на голямо болшинство от хората, а не на дребни овластени групи от задкулисието. Двете служебни държавни управления дадоха опция за стабилизация в изискванията на рецесия, дадоха опция за разкъсване с пороците на предишното, за образуване на нов вид ръководство с хора от друг вид политически профил. Подходът към сформиране към съдружно държавно управление може да стъпи на тази основа, за образуване на устойчиво болшинство за ръководство ", обърна се президентът към Българска социалистическа партия.
 
 БГНЕС

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни от своя страна: " Осъзнаваме отговорността сега. Много пъти сме посочвали, че България ни се нуждае от работещ парламент и постоянно държавно управление. Дадохме своята експертиза и своята воля за промени. Разговорите не престават и сега. Ще поставим старания до край за сформиране на държавно управление и да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено състояние, да подсигуряваме компенсатори ограничения за увеличените цени, да не позволяваме повишението на цените за електрическа енергия за битовите консуматори ".

В утрешния ден предстоят съвещания с още три парламентарно показани партии – „ ИТН “ (ИТН), „ Демократична България “ (ДБ) и „ Възраждане “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР