Маратонът на тазгодишните национални външни оценявания започва днес с теста

...
Маратонът на тазгодишните национални външни оценявания започва днес с теста
Коментари Харесай

Пращат онлайн на родителя резултатите от малката матура

Маратонът на тазгодишните национални външни оценения стартира през днешния ден с теста по български език и литература в 4. клас. А в учебните заведения, които употребяват електронни платформи и облачни технологии, родителите ще получат противоположна информация за резултатите на детето си онлайн. С цел опазване на персоналните данни различен вид е да се свика консултация в избран ден и час и точките да бъдат обявени персонално на бащата или майката. Може и да се пратят като записка по хлапето.

Общо 6129 четвъртокласници би трябвало да се включват в изпитването през днешния ден, което е повече от предходни години. В Пловдивска област те са от 303 и половина паралелки в 153 образователни заведения. Няма основни промени в организацията и към този момент сме натрупали рутина в провеждането им, успокои старши специалистът по начално обучение Васка Атанасова от Регионалното ръководство по обучение.

Още в първия ден след празниците всички шефове са получили паролите, с които да влязат в електронната платформа. Имат право и да ги сменят. В нито едно учебно заведение от региона не е имало механически проблем. Днес в 9,30 ч. материалите ще бъдат в системата, като шефът на всяко школо с паролата ще би трябвало да ги разсекрети. Следващата стъпка е тестванията да се размножат.

План Б

В предходни години опасенията бяха от спиране на електричеството, засечка на ксероксите или срив на интернет връзката. Всяко образователно заведение е направило и авариен проект за деяние при изключителна обстановка. В днешно време към този момент не е толкоз инфарктно - имаме мобилен итернет на телефоните си, а при проблем с мрежата по време на надпреварата „ Знам и мога " неотдавна изпитните работи бяха разпечатани в най-близкото прилежащо учебно заведение, даде образец Васка Атанасова.

Няма смяна във формата на изпитите. Днешният тест съдържа диктовка и въпроси за четене с схващане. Утре е националното външно оценяване по математика, а на 14 и 16 май - по „ Човекът и обществото " и „ Човекът и природата ".

Тази година в региона няма деца със специфични просветителни потребности, за които се постанова устно изпитване с позволение от комисия. Ще има единствено няколко, които ще работят с материали с наедрял шрифт поради зрителни усложнения. За тези хлапета има спомагателни консултанти, а времето вместо общоприетите 40 минути е два образователни часа.

Без майки и татковци

В залите като квестори влизат единствено учители, които не преподават на същите деца и не са техни родители. Нито едно семейство не е подало заявление да участва на разсекретяването - опция, която бе дадена преди години от нормативната база за по-голяма бистрота, само че не провокира интерес.

След края на националното външно оценяване материалите се предават още веднъж на шефа на школото. Чак откакто дойдат критериите за оценяване, стартира проверяването от учебната комисия. То би трябвало да завърши до 3 дни и всяко школо да качи резултатите си в платформата.

Тази година електронната платформа съдържа и резултати от предходната акция. Гилдията и специалистите от дълго време упорстват за това, с цел да могат да се вършат сравнителни разбори, въпреки че децата са разнообразни.

Когато има дефицити, пропуските не са безусловно в настоящата образователна година, акцентира Васка Атанасова. Тъй като нашата просветителна система надгражда на правилото на спиралата, казусът би трябвало да се търси във времето, когато е преподаден един материал и в началото не е бил свестен. Това пречи при идващото прекосяване през тематиката в по-разширен тип и надграждането на знанията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР