Маратон от срещи имаше зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на

...
Маратон от срещи имаше зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на
Коментари Харесай

Маратон от срещи на Цветанов с балкански лидери

Маратон от срещи имаше зам.-председателят на ГЕРБ и водач на парламентарната група на ръководещата партия Цветан Цветанов по време на районната Балканска молитвена закуска в Тирана. Председателят на албанския парламент Грамоз Ручи акцентира пред Цветанов благодарността на Албания за безспорния триумф на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да очертае ясна европейска вероятност за страните от Западните Балкани. Според Ручи европейската и евроатлантическата линия на развиване на страните от района са основни за сигурността и стабилността, а положителните връзки сред министър председателите Бойко Борисов и Еди Рама способстват и за мощната връзка сред двете страни. Цветан Цветанов благодари за признаването на българското малцинство в Албания, като обърна внимание, че това е още един знак за топлите връзки и взаимното почитание сред България и Албания.

Цветан Цветанов беседва и с ръководителя на македонския парламент Талат Джафери , който даде висока оценка за Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. По думите на Джафери договорът е отворил вратата за очертаването на трайна и устойчива европейска вероятност за Македония. Той е освен знак за мощните политически връзки сред двете страни, само че е и поръчител за сигурността в района, посчерта Цветанов. Председателят на македонския парламент означи, че в района не можем да забравим историята, само че не би трябвало постоянно да се връщаме към нея. „ Това няма да ни разреши да изградим бъдеще на непоклатимост и разцвет за жителите на страните от Западните Балкани ", безапелационен бе Джафери.

Работна среща със зам.-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович организира още Цветан Цветанов в Тирана. Маринкович благодари, че 15 години по-късно Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е съумяло да върне Западните Балкани във фокуса на европейския дневен ред. Той акцентира основното значение на Срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани, която е разрешила страните от района да получат по-ясна европейска вероятност. Маринкович благодари на Цветанов и за акцента върху Западните Балкани по време на Парламентарното измерение на председателството. „ Надявам се процесът на европейска интеграция за страните от района към този момент да е придобил необратим темперамент ", показа Владимир Маринкович.

С депутата в Камарата на представителите в Народното събрание на Обединеното Кралство Марк Притчард Цветан Цветанов разиска следствията за съдействието с Англия в бранш " Сигурност ", които биха могли да зародят след излизането на Англия от Европейски Съюз. Цветан Цветанов акцентира, че с цел да не изгуби от своите оперативни качества, Европейски Съюз би трябвало да избегне третирането на Англия като трета страна след Брекзит. Той даде висока оценка за системата за сигурност на Обединеното Кралство, което е чист снабдител на информация за системите в бранш „ Сигурност " на Европейски Съюз. Притчард на собствен ред означи, че запазването на равнището на съдействие в бранша е извънредно значимо за Англия и благодари на Цветанов за ясната му и прагматична позиция по тематиката.

В рамките на районната Балканска молитвена закуска в Тирана Цветан Цветанов беседва и със брачната половинка на някогашния македонски президент Борис Трайковски - Вилма Трайковска . Двамата разискаха политическата обстановка в района и позитивните трендове, които се следят вследствие на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Двамата се сплотиха към мнението, че стабилността и мирът на Балканите зависят от всички страни в района.
Трайковска благодари за водачеството на България в тази посока и за готовността й да работи за общото бъдеще на страните от Западните Балкани в Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР