Mаноела Игнатова е хена артист, който черпи вдъхновение от различните

...
Mаноела Игнатова е хена артист, който черпи вдъхновение от различните
Коментари Харесай

Майсторка на мехенди пренесе Индия в Пловдив

Mаноела Игнатова е хена актьор, който черпи ентусиазъм от другите култури и основава собствен личен жанр *мехенди. Последователка и ученичка на някои от световноизвестните художнички с къна, тя учи другите стилове и присъщите особености на дизайните от Индия, Мароко и Арабските страни. Запалва се по забавното изкуство преди 7 години.

„ От дребна рисувам с мастило трайбъл претекстове по облеклата и кожата на другари. Преди седем години, до момента в който проучвах машинките за татуиране, попаднах на дребна брошура „ Приложение на къната от главата до петите ". В нея открих нова за мен форма на бодиарт - мехенди. Видях обичаните си знаци в земен, черешовокафяв цвят. Идеята ме завладя на мига. Набързо се снабдих с черен прахуляк - примес от къна и стрит камък, към който, съгласно напътствията на опаковката, единствено трябваше да прибавя кислородна вода. Рисунките с получената кремообразна маса оцветяваха незабавно кожата в мрачен цвят ", споделя Маноела.

Всъщност на къната й би трябвало време, в което взаимодейства с кожата, с цел да оцвети добре рисунката. Формите минават от яркооранжево през черешовочервено и до 48-ия час потъмняват до наситено тъмнокафяво.

След малко изследване Маноела схваща, че така наречен черна къна, на която е попаднала, е примес от нискокачествен прахуляк и отровен химикал p-phenylenediamine (PPD). Те провокират обриви, мехури, мощни алергични реакции и даже могат да оставят белези по кожата.

След серия от проби, неточности и настойчиво търсене открива съвършената суха къна за бодиарт - 100% натурална, суперфина и изцяло безвредна. Клиентите на Маноела обаче продължавали да упорстват дизайните да са с по-тъмен цвят, без значение от страничните резултати на черната къна върху кожата.

„ На един фестивал чужд мъж ме попита дали може да го обрисувам с негови материали. Така се срещнах с *джагуа ", усмихва се надарената дама.

Маноела изяснява, че при работата с джагуа рисунката би трябвало да се пази от директна слънчева светлина и размазване, до момента в който изсъхне. Това лишава към половин час. А два часа по-късно се отмива и чудото стартира да се случва. В продължение на 12–24 часа рисунката се демонстрира изцяло, а резултатът от нея радва 10-15 дни: „ На цвят наподобява съвсем като същинските татуировки. В взаимозависимост от стила и опита на хена актьора може да се реализиран и светлосенки. Един от забавните ми опити е забъркването на паста от къна на прахуляк (хена) и сок от джагуа. Резултът е хенгуа. Топлият звук на къната се изстудява от индиговото синьо, което пък на собствен ред се стопля от къната. Отпечатъкът на кожата е в гамата на патладжаненото, като съотношението вода:сок предопределя нюансите ".

За умел занаятчия като Маноела светлосенките са фасулска работа. С натуралните артикули, с които работи, основава същински бодиарт шедьоври. Разпръсква гений и ентусиазъм по фестивали и празници, а това, което прави с същинско наслаждение, е да учи и приобщава нови и нови запалянковци към забавното изкуство. Има свое ателие за изобразяване с къна IndiArt Cafe, което се намира на ул. " Леонардо да Винчи " 21б в Пловдив.

Как да отличим натуралните пигменти от нездравословните химикали

Джагуа е относително неотдавна у нас и към момента няма задоволително информация за нея. Това основава условия за корист и постоянно вместо с натуралния пигмент краткотрайната татуировка се прави с черна къна. Масова процедура през лятото по черноморските курорти е забъркването на примес от PPD на прахуляк и кислородна вода, която се нанася върху тялото с четка и боядисва кожата незабавно в мрачен цвят. Затова Маноела предлага, преди да предоставим кожата си на хена актьор, да имате поради следното:

*И хена, и джагуа изявяват цвета си след 48 часа, защото се нуждаят от време, с цел да взаимодействат с кожата.

*Натуралната къна оцветява кожата в кафяво, а джагуа - в индигово синьо.

*Джагуа ухае нежно на лавандула.

*Натуралните пигменти се нанасят с апликатори под формата на конуси, а не с четка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР