Манията по мобилните устройства не е от вчера, но вече

...
Манията по мобилните устройства не е от вчера, но вече
Коментари Харесай

Ето как смартфоните променят мозъка на децата

Манията по мобилните устройства не е от през вчерашния ден, само че към този момент излизат първите резултати от по-продължителните изследвания по тематиката. Ново изследване, показано пред Радиологичното сдружение на Северна Америка (RSNA) откри, че младежите, които са пристрастени към смарт телефоните и интернет, имат дисбаланс в химичните процеси в мозъка, съобщи БГНЕС.

Според него, 46% от американците настояват, че не могат да живеят без смарт телефоните си. Въпреки че това може да наподобява малко пресилено, в действителност е явно, че по-голям брой хора в наши дни стават подвластни към устройствата за диалози, приемане на информация и игри. Потенциалните дълготрайни последствия от такива привички върху хората, изключително измежду младежите, както и въздействието върху мозъка им, будят любознанието измежду научната общественост и техните родители.

Настоящото проучване удовлетворява любознанието, най-малко до известна степен. Професорът по неврорадиология Хюнг Сук Сео в Корейския университет в Сеул и сътрудниците му употребявали магнитно-резонансна спектроскопия (MRS), с цел да получат информация за мозъка на младежите, пристрастени към смарт телефони и интернет. В изследването са включени 19 младежи на междинна възраст 15 години, диагностицирани с такава взаимозависимост, както и 19 здрави техни връстници. Установено е, че пристрастените младежи имали високи равнища на импулсивност, безпокойствие, меланхолия и бодърствуване.

По-любопитни обаче са проучванията с ядрено-магнитен резонанс, които мерят равнищата на глутамат-глутамин (Glx) - невротрансмитер в мозъка, който прави невроните по-електрически възбудени, и гама-аминобутирова киселина (GABA) - различен невротрансмитер, който забавя мозъчните сигнали. Резултатите демонстрират, че в съпоставяне със здравите младежи, съотношението GABA към Glx е било доста по-високо в предния цингуларен кортекс на пристрастените младежи преди лечението.

Значително по-високо равнище на GABA може да има многочислени странични резултати, в това число тревога и унесеност. Тайната мощ на неприятните думи Тайната мощ на неприятните думи От дребни ни учат, че да се псува е неприятно, само че ново проучване демонстрира, че в избрани обстановки нецензурните изрази може да бъдат потребни... Прочети повече Въпреки че са нужни повече изследвания, доктор Сео е на мнение, че нарасналите равнища на GABA в мозъка на пристрастените младежи може да имат връзка с дезинтегрираното и изкривената прочувствена и когнитивна обработка при младежите.

тагове смарт телефон мозък деца
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР