Манипулирането на километража на автомобилите причинява икономически загуби в ЕС

...
Манипулирането на километража на автомобилите причинява икономически загуби в ЕС
Коментари Харесай

Европарламентът се захвана с превъртането на километражите

Манипулирането на километража на колите предизвиква стопански загуби в Европейски Съюз в размер на милиарди евро. Европейският парламент желае строги ограничения против противозаконната процедура, написа europarl.europa.eu.

Икономическата сметка

Връщането на километража усилва цената на коли, продавани на остаряло, с сред 2 000 и 5 000 евро. Изследвания демонстрират, че това нарушаване се случва постоянно, изключително при продажби на коли през граница - вероятността да купите употребена кола с манипулиран километраж в страни като България доближава до 80%.

Щетите в Европа се правят оценка на стойност сред 5,6 милиарда евро и 9,6 милиарда евро и засягат търговци на коли, лизингови компании, застрахователи, производители и консуматори.

Като консуматор, Вие плащате освен по-висока цена, в сравнение с колата заслужава, само че и се постанова да поемете непредвидени разноски за поддръжка и ремонт. Тези коли постоянно са по-опасни на пътя и замърсяват повече. Всичко това, несъмнено, понижава потребителското доверие в пазара на коли втора ръка.

Предложението на Парламента

Европейският парламент желае операциите на уреда, именуван одометър, да се квалифицират и санкционират като закононарушение на всички места в Европейски Съюз. Към момента практиката е неразрешена в 25 страни от Европейски Съюз, само че глобите варират от 2 години затвор във Франция до санкция от към 200 евро в Словакия.

Освен това депутатите оферират основаването на европейска база данни, в която да бъдат вписвани постоянно показанията за изминатото разстояние от всички коли в Европейски Съюз по време на техния механически обзор. Сходни национални системи към този момент съществуват в Белгия и Холандия.

В бъдеще следва да се търсят софтуерни решения, които да не могат да бъдат манипулирани - една такава алтернатива е " блокчейн " технологията, която разчита на споделени обществени записи.

Парламентът ще разиска и гласоподава на 31 май резолюция със своите рекомендации. Въз основа на текста Европейската комисия може да приготви законодателно предложение в бъдеще./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР