Манила/ София. Серия силни и умерено силни земетресения връхлитат южните

...
Манила/ София. Серия силни и умерено силни земетресения връхлитат южните
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Серия силни и умерено силни земетресения връхлитат южните Филипини

Манила/ София. Серия мощни и умерено мощни трусове връхлитат южните Филипини към този момент няколко чáса. В 09:04 тази заран локално време (03:04 в България) е записано земетресение с магнитуд 6.6, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Няколко вторични труса с магнитуд 5-5.2 предхождат афтершок с магнитуд 5.8. И, в случай че първият сегашен трус е с малксимална активност от VII степен според Европейския сеизмологичен център, надлежно VII+ по същата скáла съгласно оценки в Геоложки изследвания на Съединени американски щати, афтершокът с магнитуд 5.8 провокира разтърсване с активност до VI степен. Следват както по-слаби, по този начин и умерено мощни земетресения с магнитуд 4-4.6 и два с магнитуди 5.3 и 5.2 в 16:33 и 16:46 локално време (след 10 часá у нас). Трусовете се зараждат в дълбочинен период 10-20 км. Засега се знае, че жителите на Давао, основен град на засегнатия остров Минданао на към 65 километра североизточно от епицентъра, под паника са напуснали постройките (току-що са отворени офисите). Според интернационалната азиатска организация CAN разтърсването траяло до минута в някои региони, като предизвикало повреди в домове, многоетажни здания и класни стаи в район, където стотици към момента са разселени след труса на 16 октомври този месец. За земетресението с магнитуд 6.6 сеизмологичният център на Геоложки изследвания в Съединени американски щати оповестява голям брой единични сведения за разтърсванията от селища по територията на Филипините. Максимални измежду тях са тези за активност от VIII степен по скáлата на Меркали – основни повреди в постройките (съответства на VII+ по европейската скáла) от селищата Манага на35 км източно от епицентъра (едно съобщение) и Булуан на 35 км западно от епицентъра (три сведения); и двете селища са ситуирани на остров Минданао. От Северно Минданао град Валенсия (около 125 км от епицентъра) изпраща 4 свидетелства за активност от VII степен – също повреди в здания. За активност от VI степен (леки, поправими повреди) идват няколко известия от Южен Минданао от 60-80 километра от епицентъра. От столицата Манила – на 970 км северно – е оповестено едно известие за осъществена слаба щета (очевидно резултат от предходни сеизмични въздействия и неприятно поддържане). Слаби разтърсвания са усетени до 330 км западно в полуостров Замбоанга, до към 400-450 км северно във филипинския архипелаг Визайяс. Във връзка с вредите би трябвало да се подсети и за неотавнашното земетресение, към този момент считано като форшок, в същия регион – магнитуд 6.4 преди по-малко от 2 седмици. В резултат от показалата се към VII степен активност в епицентралния му регион, развалени бяха 40 къщи, 70 учебни заведения, 7 здравни и 10 търговски заведения, регистрирани 7 човешки жертви и 215 ранени.
Напрежения по територията на южния филипински остров Минданао се основават главно от конфликта на плочата на Филипинско море от изток с плочата Сунда от запад. Те са причина за високите сеизмична и вулканична (14 вулкана на остров Минданао) интензивности – относителната скорост на тектонските придвижвания е сред 8 и 10 сантиметра в годината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР