Високи претенции, скромни печалби по време на първата година от управлението на Маркос във Филипините

...
Манила, Филипини - Трафикът на превозни средства в района на
Коментари Харесай

Манила, Филипини - Трафикът на превозни средства в района на филипинската столица Манила беше необичайно слаб в понеделник, но не защото президентът Фердинанд "Бонгбонг" Маркос младши произнасяше речта си за състоянието на нацията (SONA) по случай първата си пълна година на поста.

Операторите и шофьорите на джипиеси - микробуси, които са най-разпространеният вид обществен транспорт в страната - заплашиха със стачка в знак на протест срещу пропуските в правителствения план за постепенното премахване на техните превозни средства, затова Маркос отмени училищата и работата в държавните учреждения за деня.

Нито съдбата на джиповете, нито задълбочаващата се транспортна криза в страната обаче фигурираха в 75-минутната реч на Маркос, в която той заобиколи на пръсти и други неотложни спорове като териториалните спорове със страните около Южнокитайско море и разследванията на хилядите убийства по време на войната с наркотиците на предшественика му Родриго Дутерте.

Наместо това Маркос описа една страна, която се възражда и стабилно се възстановява от социално-икономическия спад, за който той обвини войната в Украйна и пандемията COVID-19, но според критиците е следствие и от бурното управление на Дутерте, за чието идване на власт е помогнало семейството на Маркос и което на свой ред е проправило пътя за неговото президентство.

"Знам, че състоянието на нацията е стабилно и се подобрява. Новите Филипини" пристигнаха", завърши речта си Маркос, изтъквайки новия лозунг на администрацията си, който той лансира седмица по-рано.

Това беше висока финална нотка на речта, която започна с признанието му, че досега инфлацията е била "най-големият проблем" на администрацията му. Позовавайки се на тенденцията за намаляване на инфлацията, която от 14-годишния връх от 8,7% през януари достигна 5,4% през юни, Маркос заяви, че "въпреки всички трудности, ние трансформираме икономиката. Стабилизираме цените на всички критични стоки".

В Маркос има риторична ловкост, казаха наблюдатели пред Ал Джазира, и тя подсили посредствените резултати на администрацията му в общественото възприятие, не на последно място заради контраста с безредното управление на Дутерте и грубите, дисонансни послания.

"Сега имаме президент, който е по-държавнически настроен, който знае как да произнесе реч по президентски начин", заяви пред Ал Джазира Джойс Илас, съучредител на застъпническата група Democracy Watch Philippines.

Това е черта, която е позволила на Маркос "контрол над разказа", казва друг анализатор, и която му е позволила да поддържа високо обществено доверие и одобрение от 82% в проучванията на общественото мнение, въпреки някои тежки икономически проблеми, с които филипинците се сблъскаха през изминалата година.


Популярен въпреки кризите

Инфлацията, както каза Маркос, е най-голямата беда през първата година от мандата му, а проучванията на общественото мнение показват, че тя е и основният проблем за повечето филипинци, следвана от ниските заплати, безработицата и бедността. И все пак популярността му показва, че Маркос успешно се е предпазил от обвинения.

"На първо място, инфлацията не би трябвало да достигне 8,7%, защото това наистина е доста висока стойност", казва пред Ал Джазира Джей Си Пунонгбаян, икономист от Университета на Филипините и автор на книгата "Фалшива носталгия: митовете за "златния век" на Маркос и как да ги развенчаем".

"Забавянето на инфлацията означава, че все още има инфлация - цените на храните продължават да растат", казва той. При цена от над 40 песос (0,73 долара) за килограм (2 паунда), оризът - основното ястие в страната - е два пъти по-скъп от цената, която Маркос обеща по време на кампанията си. Захарта се продава за 136 песос (2,50 долара) за кг.

През декември килограм лук - основна съставка в много филипински ястия - се продаваше за 800 песос (15 долара). Маркос, който се е самоназначил за министър на земеделието, тогава нарежда ненавременен внос, който в крайна сметка се оказва конкурентен на местната продукция.

"Изглежда, че нямаше чувство за спешност [от страна на Маркос] при решаването на проблема с инфлацията", казва Пунонгбаян, който описва управлението на Маркос като "мързеливо".

В своята SONA Маркос обвинява за инфлацията "контрабандистите" и "събирачите", които според него "манипулират цените" на селскостопанските продукти. "Ще ги издирваме и ще ги преследваме... Дните им са преброени", каза той, без да навлиза в подробности.


Икономически панацея?

През миналата седмица Маркос подписа закон за създаване на суверенен фонд, наречен Инвестиционен фонд "Махарлика", който ще обедини "недостатъчно използваните" средства от Филипинската централна банка и две други държавни банки, предназначени за подпомагане на индустриалното развитие и селското стопанство, за да стимулира финансовите и икономическите инвестиции в страната.

Това прилича на държавния инвестиционен фонд 1MDB в Малайзия, източник на скандал за измами и корупция на стойност 4,5 млрд. долара, който предизвика международни разследвания и доведе до падането на бившия министър-председател Наджиб Разак.

"Фондът (Maharlika) ще бъде използван за осъществяване на високоефективни и печеливши инвестиции", заяви Маркос в речта си. "Печалбите от фонда ще бъдат реинвестирани в икономическото благосъстояние на страната."

Маркос заяви, че "Махарлика" ще помогне за финансирането на спешно необходими инфраструктурни проекти, като летища и железопътни линии, които се очаква да струват общо 8,3 трилиона песо (152 млрд. долара).

Икономисти от Университета на Филипините, включително и от Пунонгбеян, критикуват мярката "Махарлика", откакто Маркос я предложи през ноември. Те заявиха, че държавните банки не разполагат с "недоизползвани" средства, които могат да бъдат запазени; отнемането на тези средства ще наруши функциите на банките; държавният инвестиционен фонд ще бъде управляван от назначени от Маркос лица - рецепта за корупция.

Въпреки първоначалната съпротива на много законодатели, мярката "Махарлика" премина през Конгреса за рекордно кратко време, което предизвика подозрения, че Маркос, чието семейство бе свалено от власт през 1986 г. отчасти заради показното си незаконно придобито богатство, и неговите сътрудници имат скрити мотиви да ускорят приемането й.

"Изглежда, че възлагат всичките си надежди на "Махарлика" - каза Пунонгбаян. "Изглежда, че го представят като панацея, икономическо лекарство, докато всъщност не е така и рисковете са наистина доста големи."


Наркотична война, спор с Китай

Това, което кара дори критиците на Маркос да го хвалят, е решително предизвикателната му позиция по отношение на окупацията от страна на Китай на територията, която Филипините претендират, че е тяхна в Южнокитайско море, което филипинците наричат Западнофилипинско море. През 2016 г. решение на трибунала на базирания в Хага Постоянен арбитражен съд опроверга мащабните претенции на Пекин върху стратегическия и богат на ресурси воден път и потвърди правото на Манила на изключителна икономическа зона от 200 морски мили.

Дутерте беше отложил решението, което Пекин отхвърли, и използваше успокояваща реторика в замяна на китайските икономически обещания, които до голяма степен остават неизпълнени. В първите си речи след встъпването си в длъжност през юли 2022 г. Маркос използва силен, патриотичен език, обещавайки никога да не отстъпи "дори един квадратен сантиметър" от територията в спорното море.

Това според анализатори е сигнал за отклонение от "пораженческия" подход на Дутерте към спора и подтиква военноморските сили и бреговата охрана да докладват по-прозрачно за срещи между китайски и филипински кораби в претендираните от Филипините води. Освен това позволи на журналистите да се присъединят към морските патрули, което постави въпроса на първо място в местния новинарски цикъл.

"Маркос говореше за международен ред, основан на правила, и за приятелство със сходно мислещи държави", каза Илас от Democracy Watch Philippines. "Това окуражи правителствените агенции най-накрая да се изправят и да защитят суверенните ни претенции."

Но тази промяна във външната политика, която включваше споразумение, предоставящо на САЩ, съюзник по договор, по-голям достъп до филипинските военни обекти като възпиращ фактор за чуждестранно нашествие, не беше спомената в СОНА на Маркос.

Сред публиката на живо беше Хуанг Силян, посланик на Китай, на когото Маркос благодари за дарението от торове. По-рано Китай критикуваше сближаването на Маркос със САЩ и постоянно се възмущаваше от намесата на САЩ в геополитиката на Азиатско-тихоокеанския регион.

Маркос също така пропусна да засегне неотдавнашното решение на Международния наказателен съд да пристъпи към разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството във войната на Дутерте срещу наркотиците - в която според полицията са убити около 6000 неосъдени заподозрени за наркотици или до 30 000 души според правозащитни групи.

Макар че по-рано заяви, че ще отхвърли всякаква намеса на Международния наказателен съд, за да "защити суверенитета на страната", Маркос се дистанцира от убийствата и пропусна думата "война".

"Кампанията срещу незаконните наркотици продължава, но тя придоби ново лице", заяви Маркос в своята SONA. "Сега тя е насочена към лечение, рехабилитация, образование и реинтеграция в общността, за да се ограничи зависимостта от наркотици сред засегнатите ни граждани."


Достатъчно добре?

Маркос засегна и въпроси в областта на образованието, здравеопазването, труда, изменението на климата, свързаността и енергетиката - той нареди да се направи преглед на работата на приватизираната Национална мрежова корпорация, която е 40% собственост на китайската Държавна мрежова корпорация.

След речта няколко правозащитни групи критикуваха Маркос, че е пренебрегнал ключови въпроси. Групата на транспортните активисти "Пистон" му постави "слаба оценка" за това, че е пренебрегнал тежкото положение на шофьорите на джипиеси. Работническата група Kilusang Mayo Uno (Движение "Първи май") постави под съмнение твърдението му, че "защитава трудовия сектор" в светлината на неотдавнашното символично увеличение на минималната дневна заплата с 40 песо (0,73 долара), от която работническите активисти от години се оплакват, че е твърде ниска. Политическият алианс Bagong Alyansang Makabayan пък упрекна липсата на програма за правата на човека в кампанията на Маркос "Нови Филипини".

Макар че Маркос би могъл да направи повече за решаването на многогодишните проблеми, анализаторите твърдят, че най-често той е казвал правилните неща в публичните си обръщения и това е помогнало да се възстанови уважението и доверието на обществото към правителството. За разлика от Дутерте, Маркос се е явявал навреме на срещите си, успявал е да се държи подобаващо на международни събития и е изнасял речи с апломб, без да се отклонява от сценария.

"Реториката е много важна, защото тя задава тона - казваш накъде искаш да върви правителството ти", казва Илас, като отбелязва изявленията на Маркос, в които той се застъпва за цифровизация на правителствените транзакции, за да се осигури прозрачност и да се ограничи корупцията.

"Първата година на президента е своеобразен период на приспособяване. Нека му дадем тази свобода на действие. Сега вече сме приключили с това и ще искаме да видим действия", каза Илас.


Контрол над разказите

Склонността към добра оптика и добре подбрани послания е отличителна черта на политическото семейство Маркос. Фердинанд Маркос старши, бащата на президента, поддържа авторитарния си режим в продължение на две десетилетия, от 1965 до 1986 г., чрез военно положение, което включва строга цензура на медиите.

Майката му, Имелда, е заснета да казва: "Възприятието е реално, а истината - не." Двойката беше известна с това, че радваше тълпите с елегантно облекло, пламенни речи и понякога с мелодични дуети.

Младшият Маркос беше избран за президент през май 2022 г., след поток от онлайн дезинформация, която създаде "фалшива носталгия" сред филипинците по предполагаемия "златен век" на управлението на баща му, пише Пунонгбаян в книгата си.

Навсякъде Маркос използва термини, свързани с управлението на баща му. "Махарлика", което означава "кралска", е това, което баща му предлага да се преименуват Филипините - "Ново общество" е лозунгът - по начин, който замазва мрачното наследство на семейството му: до 10 млрд. долара незаконно придобито богатство, 70 000 души в затвора, 34 000 измъчвани и 3300 убити по време на първото управление на Маркос.

Като управител на имуществото на баща си, Маркос уж дължи на правителството около 203 млрд. песо (3,72 млрд. долара) данъци, които все още не са платени.

Но като оставим настрана миналото му, досега Маркос се представя доста убедително като президент - той преминава през почти същите движения като по-уважаваните си предшественици. Проблемът с това, както отбелязаха някои наблюдатели, докато наблюдаваха SONA, е, че може да "нормализира" завръщането на семейство Маркос на власт и да накара филипинците да забравят, че то е аномалия.

"Има съзнателни усилия от страна на Маркос да реабилитира образа на семейството си пред обществото", каза Пунонгбаян.

"Те имат контрол върху разказа."

Източник: "Маркос е един от най-популярните президенти в света: Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР