Маневрите Изток-2018“ са сигнал за ЗападаИзток-2018“ са най-големите военни учения,

...
Маневрите Изток-2018“ са сигнал за ЗападаИзток-2018“ са най-големите военни учения,
Коментари Харесай

Маневрите „Изток-2018“ са сигнал за Запада

Маневрите „ Изток-2018 “ са сигнал за Запада
„ Изток-2018 “ са най-големите военни учения, които Русия е провеждала от руската ера. Те ще продължат съвсем седмица до 17 септември в Централния и Източния боен окръг, в Японско, Берингово и Охотско море. В тях ще вземат присъединяване Тихоокеанският и Северният флот, Въздушнодесантните сили, а също по този начин елементи на централно послушание – общо към 300 хиляди военнослужещи и към 36 хиляди единици бойна техника.

Западът гледа със успокоение тези военни маневри. Отчасти това се изяснява с тяхната раздалеченост от европейските граници, частично поради свикването. За НАТО и Европейски Съюз военните маневри „ Изток-2018 “ единствено поддържат създалия се облик на Русия като страна, усилваща своята военна мощност и подготвена да я употребява.

[b]Игрите с цифрите на „ Запад-2017 “ и „ Изток-2018 “[/b]

През есента на предходната година руско-беларуските учения „ Запад-2017 “ провокираха доста остра реакция в НАТО. Тогава Москва съобщи, че в тях вземат участие минимум 13 000 военни и съгласно Виенския документ на ОССЕ това й дава правото да не кани интернационалните наблюдаващи. В НАТО твърдяха, че ученията са били по-мащабни. Наблюдателите посочваха цифрата до 100 хиляди бойци. Въпреки това, след края на „ Запад-2017 “ алиансът по този начин и не разгласи своята дефинитивна оценка за броя на участниците.

Сега Русия твърди, че в „ Изток-2018 “ ще вземат участие 300 хиляди военнослужещи. Но както обявиха от НАТО, защото маневрите се организират отвън рамките на територията, върху която работят разпоредбите на ОССЕ, Русия не е задължена да приема наблюдаващи. И въпреки всичко на съвещанието на Съвета НАТО-Русия през май 2018 година представителите на двете страни се осведомиха една друга за идните учения, в това число и за „ Изток-2018 “. „ Военните аташета на страните от НАТО бяха поканени като доброволни наблюдаващи на ученията. Представител на НАТО възнамерява да вземе присъединяване “, съобщи заместник-ръководителят на пресслужбата на алианса Пиер Казале.

Както и през предходната година, специалистите и този път се съмняват в достоверността на данните, показани от съветското министерство на защитата за броя на задействаните в маневрите военни. Но този път в другата посока. Това написа в коментар за Кралския единен институт за отбранителни проучвания Джек Уотлинг, който е експерт по въпросите на сухопътните войски.

Аналогична позиция споделя и специалистът по Източна Европа от Центъра за европейска политика в Брюксел Паул Иван. „ Очакваме да забележим доста съществени военни учения. Но те могат да не бъдат от тези мащаби, за които разгласи съветската страна. Там може би има малко по-различен метод на броене на задействаните войски “, означи специалистът в изявление за Дъждовни води.

[b]Защо в НАТО са спокойни?[/b]

В НАТО признават, че всяка страна има правото да се занимава с бойна подготовка на своите въоръжени сили. „ Но е доста значимо това да бъде намерено и предсказуемо “, акцентира Пиер Казале. Вероятно, в случай че Русия авансово беше провела брифинг и беше поканила интернационалните наблюдаващи, това щеше да спомага за това този път ученията на съветските военни да не провокират паника в НАТО.

Паул Иван от брюкселския Център за европейска политика показва и друга допустима причина – географията: „ Изток-2018 “ се организира надалеч от европейските граници. Както прецизира специалистът, през предходната година алиансът остро реагира на маневрите „ Запад-2017 “ не тъй като са се страхували от нахлуване от Русия. „ Важно е да не се усилва напрежението сред страните посредством маневри, имитиращи нахлуване една на друга “, добави той.

Роланд Фройденщайн, шеф по политическите въпроси в брюкселския изчерпателен Център Мартенс, счита, че главната причина за спокойствието на НАТО е фактът, че алиансът е свикнал към този момент с сходни дейности на Русия. Освен това, с маневрите „ Запад-2017 “ бяха свързани страховете, че по-късно съветските войски ще останат в Беларус. „ Тези страхове не се оправдаха. Сега във връзка с „ Изток “ такива мотиви за паника няма “, означи той.

[b]Каква е задачата на ученията „ Изток-2018 “?[/b]

Ако приказваме за военния аспект, то, съгласно Паул Иван, задачата на маневрите е да се усили взаимоотношението сред другите подразделения на войските на Русия, а също по този начин да се съобщи опит, добит в хода на военните интервенции в Сирия и Украйна. В същото време той акцентира и политическата цел - „ да се покаже могъществото на съветската войска, нейната дарба да употребява огромни сили, прехвърлянето им на огромни дистанции “.

В ученията ще вземат присъединяване и над 3000 китайски военни. Експертът от белгийския Кралския институт за интернационалните връзки „ Егмонт “ Марк Франко означи, че в случай че предходните учения „ Изток “ през 2014 година са били „ игра на мускули “, в това число и пред Китай, то днешните маневри би трябвало да покажат растящата политическа и икономическа координация сред двете страни.

В НАТО възприемат „ Изток-2018 “ като следващата проява, че Русия е съсредоточена върху „ тренирането на спор от огромен мащаб “. По думите на заместник-ръководителят на пресслужбата на алианса Пиер Казале, тези учения се вписват в шаблона, който НАТО следи към този момент няколко години. А точно: Русия „ доста усилва отбранителния си бюджет и военно наличие “ както в Балтийско, по този начин и в Черно и Средиземно море. „ Нещо повече, Русия сподели подготвеност да употребява военна мощ срещу своите съседи, да вземем за пример Украйна и Грузия “, добави представителят на алианса.

[b]„ Изток-2018 “ - опасност или не?[/b]

Експертът по Източна Европа в брюкселския Център за европейска политика Паул Иван подсети, че Русия към този момент е употребила учения като прикритие за прехвърлянето на войски за следващо потребление във боен спор. Но той не чака да види нещо сходно този път. Въпреки това, „ Изток-2018 “ е следващото увещание на Украйна, че Москва усилва своите войски.

Членът на подкомитета на Европарламента за сигурност и защита Туне Келам акцентира, че Русия е свободна да организира тези учения. За страните от Европейски Съюз те не са толкоз опасност, колкото сигнал. “Това е сигнал, който ние би трябвало да възприемем съществено – и в политическо, и във военно отношение “, сподели той пред Дъждовни води.

Експертът от белгийския Кралски институт за интернационалните връзки „ Егмонт “ Марк Франко не счита ученията като такива за опасност за Запада. По-важното е, че „ Изток-2018 “ отразява новата наклонност на геополитически промени, която отразява „ размиването на западната интернационална общественост под водачеството на Съединени американски щати “.

Паул Иван е убеден, че НАТО следва да продължи мероприятията по укрепването на своя източен фланг. „ Не си коства да се преувеличава смисъла на тези маневри, Русия е проведено огромни учения и в предишното. Важното е да се съблюдава бдителността, само че тя не би трябвало да прераства в параноя “, обобщи специалистът. /БГНЕС

----------

Анализът е на „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР