Мандрите имат едномесечен срок, за да приведат дейността си в

...
Мандрите имат едномесечен срок, за да приведат дейността си в
Коментари Харесай

Край на двойните стандарти при млякото и сиренето


Мандрите имат едномесечен период , с цел да приведат активността си в сходство с новите условия на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и на Министерството на здравеопазването (МЗ), откакто в “Държавен вестник “ бе обнародвана наредбата на двете ведомства. Тя регламентира метода на произвеждане на млечни артикули и на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко.

По този метод се вкарват строги условия към производителите на мляко и млечни артикули и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни артикули. Те към този момент няма да могат да създават, разфасоват и преопаковат имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко в един и същи обект, регистриран по Закона за храните. Друго условие е в едномесечен период от влизането в действие на наредбата производителите на мляко и млечни артикули и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни артикули да реорганизират целия си работен развой по метод, който дава отговор на новите правила, оповестиха от аграрното ведомство и допълниха, че регулацията се ползва за артикули, създадени на територията на България.

Оттам акцентират още, че Министерство на земеделието, храните и горите e подхванало поредност начинания и ограничения, които имат за цел от една страна да покачат търсенето на сурово мляко посредством стимулиране на използването му при производството на млечни артикули , а от друга - да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към другите типове млечни артикули. Този метод, съгласно специалистите на ведомството, е включвал и стъпки към рационализиране на законодателството за така наречен "имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко “.

След поредност от публични разисквания по проблемите, засягащи положението и развиването на млечния бранш в страната , включително и

аспектите свързани с млечните и имитиращите артикули в МЗХГ е била направена и

цялостна оценка на въздействието на плана на новата разпоредба. Тя е била поверена на външен реализатор за по-голяма обективност и безпристрастност и след наложителните процедури по нотификация в европейските институции е получила утвърждението на Европейската комисия.

Свързани публикации.. Влезе в действие възбраната артикули с растителни мазнини да се назовават „ млечни ” 0 Изписването на питателните стойности на етикетите към този момент е наложително 0 Предимствата на млечните артикули по БДС 0

Заедно с новата

„ Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните “
от аграрното ведомство са подготвили и обновен план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Двата нормативни акта съставляват пакет документи, съдържащи взаимно допълващи се ограничения, ориентирани както към производството, по този начин и към наименованията, етикетирането и предлагането на пазара на млечни и имитиращи артикули, безапелационни са от министерството.

Мерките, заложени в двата нормативни акта, съгласно експертите оставят в предишното „ двойния стандарт “ при храните, защото способстват за ясното разграничение на имитиращите артикули от млечните артикули и това се отнася както за процеса на произвеждане (включващ ясни условия и за наименованието и етикетирането на продукта), по този начин и за предлагането им в комерсиалната мрежа.

По този метод се реализира отбрана ползите на потребителите, обезпечено е и правото за осведомен избор освен за продуктите с генезис от други страни-членки на Европейски Съюз, само че и за артикули, създадени в България, акцентират още аграрните специалисти. По този метод към този момент можем да сме сигурни, че в случай че изберем в магазина български млечен артикул, в състава му няма да има палмово или друго растително масло. А в случай че предпочетем имитиращ артикул, всички съставки, от които е създаден, ще бъдат разказани и обозначени на етикета му, а той ще се съхранява в обособена витрина с ясно обозначен надпис.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР