Мандра от пловдивското село Маноле е замърсила река Черна с

...
Мандра от пловдивското село Маноле е замърсила река Черна с
Коментари Харесай

РИОСВ

Мандра от пловдивското село Маноле е замърсила река Черна с оцветени в бяло отпадъчни води. Това оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив, откъдето незабавно са реагирали на сигнала на жител . Сформиран е бил екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителна агенция по околна среда.

На място специалистите са открили нарушаване, а точно по какъв начин от тръба, предопределена за заустване на дъждовни води, се излива суроватка . Взети са водни проби от реката преди и след изливането на непречистените води и от заустващата тръба, като следва те да се проучват в лабораторни условия по следните индикатори: разперен О2, плътност с О2, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, ортофосфати (като фосфор), общ азот, общ фосфор (като фосфор) и мазнини. До приключването на инспекцията замърсяването е прекъснато.
 РИОСВ-Пловдив
Нарушението е във връзка с неспазване на условия в разрешителното за заустване, а глобата за него е от 2000 до 10 000 лв. . Предстоят административнонаказателни дейности против сдружението.

Това е четвърта инспекция по съставен елемент „ води “ на млекопреработващото дружество в с. Маноле в границите на към месец от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Първият за интервала сигнал постъпи на 3 март от медиите. Още същия ден беше изработен подробен оглед на място, а на идващия и неочаквана инспекция с взимане на лабораторни проби от отпадъчните води. Резултатите от разбора на тези проби демонстрираха превишения на самостоятелните емисионни ограничавания, заложени в настоящото позволение за заустване на отпадъчни води, за което Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив към този момент е подхванала административнонаказателни дейности. 

Мандрата е проверявана неведнъж през годините. Тя има настоящо позволение за заустване на отпадъчни води, координиран от БДИБР проект за личен мониторинг и оборудване за биологично филтриране на индустриални и битово-фекални води. В предходни години са установявани нарушавания на екологичното законодателство от страна на млекопреработвателното дружество и по-конкретно заустване на отпадъчни води с индикатори, които надвишават самостоятелните емисионни ограничавания, избрани в разрешителното за заустване. През 2017 година има издадено наказателно разпореждане на стойност 4000 лв., а през 2018 година - 5000 лв..
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР