Мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите предлагат

...
Мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите предлагат
Коментари Харесай

Възраждане предлага мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите

Мандатност на шефовете и отпадане на атестацията за учителите оферират от " Възраждане “. По самодейност на народните представители Ивайло Папов – зам.- председател и Димитър Пашев – член на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно заседание, " Възраждане “ внесе предложение за смяна в " Закона за изменение и допълнение за предучилищното и учебно обучение “. Затова осведомиха от пресцентъра на " Възраждане ".

С него политическата организация предлага въвеждане на петгодишен мандат за шефовете в държавните и общинските учебни заведения. В претекстовете си те показват, че ограниченията са в посока демократизация и деполитизация на системата и в същата линия залагат включване на представител на учителския колектив в комисията за избор на шеф. Мандатността на шефовете е мярка, с която ще  се противодейства  и на политическите назначения на шефове на учебни заведения, които постоянно, въпреки от време на време скрито, въздействат на цялата просветителна система. Директорът е този, който без значение и независимо би трябвало да съумее да работи с всички институции в страната без значение коя е политическата мощ, която ръководи страната ни. Мандатността би лимитирала и корупционните практики в българското обучение.

Друга основна смяна в законопроекта е цялостното унищожаване на противоречивата препоръка на педагогическия личен състав, която породи огромно неодобрение в учителското съсловието през последните години. От " Възраждане “ акцентират, че заложеното атестиране е официална, повърхностна и изцяло непотребна процедура.

В предлагането на вносителите влиза също връщането на опцията учениците от втори до четвърти клас да повтарят образователната годината, в случай че не са покрили минималните критерии. Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще минават единствено първолаците и ще се ускори контролът върху усвоените познания в начална степен.

Според " Възраждане “ просветителната система се нуждае от нова посока на основата на създаване на национално съзнание и самочувствие у най-младите българи.

И двамата народни представители, по чиято самодейност е направен законопроектът, са учители по специалност с дълъг стаж в просветителната система и познават нейните преимущества и решенията, взимани през годините, които ѝ пречат да действа оптимално добре. Административната тежест, вменена от страната, постоянно трансформира учителите в админи и утежнява главната им роля на експерти, които образоват децата на България, а  действията на някои шефове, възприели себе си като незаменяеми, въздействат на целия учебен развой в едно учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР