Мандатът на Ришард Чарнецки като заместник-председател на Европейския парламент беше

...
Мандатът на Ришард Чарнецки като заместник-председател на Европейския парламент беше
Коментари Харесай

Отстраниха зам.-председател на Европарламента заради скандално изказване

Мандатът на Ришард Чарнецки като заместник-председател на Европейския парламент беше преустановен предварително в сряда заради „ съществено нарушаване “.

Чарнецки (ЕКР, Полша) беше длъжен да освободи поста си на заместник-председател, откакто разказа колежката си Роза Тун (ЕНП, Полша) като „ shmaltsovnik “ (силно афектиран полски термин за някого, който изнудва евреи или поляци, защитаващи евреите, по време на нацистката окупация).

Предложението за преустановяване на мандата му, импортирано от Председателския съвет (председателят на Екологичен потенциал и водачите на политическите групи), изисква болшинство от най-малко две трети от подадените гласове и болшинство от неговите членове (чл. 21 от правилника за активността на Европейския парламент).

Предложението бе признато с 447 гласа „ за “ против 196 „ срещу “.

Сега Парламентът би трябвало да избере нов заместник-председател в сходство с член 17 и член 20 от правилника за активността на Европейския парламент.

Ришард Чарнецки ще остане член на Европейския парламент, само че няма да бъде заместник-председател или член на Бюрото (председател и заместник-председатели, орган, който дефинира разпоредбите за работа на Парламента). Той няма да съставлява Парламента от името на своя ръководител, нито ще управлява пленарните диспути.

Предложението на Председателския съвет не е ориентирано към Полша или политическата група на Европейски реформатори и консерватори, която е поканена да предложи нов претендент за заместник-председате
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР