Манчестър Юнайтед, Барселона и Реал Мадрид не са просто свръхпопулярни

...
Манчестър Юнайтед, Барселона и Реал Мадрид не са просто свръхпопулярни
Коментари Харесай

eSports: Следващата цел на големите клубове

" Манчестър Юнайтед ", " Барселона " и " Реал " Мадрид не са просто свръхпопулярни футболни тимове. Те са извънредно сполучливи компании за мултимилионен бизнес. Но през днешния ден всички тези суперклубове се опасяват. От бъдещето. Страхуват се, че сега пораства потомство, което избира футболните компютърни игри пред същинските мачове. Генерация, за която в това число да следи дуел посредством технологията за виртуална действителност е по-голяма тръпка, в сравнение с да отиде на стадиона. А маркетинг магьосниците на футболните колоси се пробват да намерят метод, по който да завоюват най-младите си почитатели...

За мнозина най-прекият път към сърцата на днешните младежи минава през eSports. Компютърните игри постоянно са се радвали на голяма известност, само че през днешния ден те към този момент са на напълно друго равнище. Не става дума единствено за развлечение, а за организирането на надпревари в разнообразни точки на планетата (особено в Азия), които през тази година са генерирали световна онлайн публика от над 300 млн. души. За 2017 година оборотът на промишлеността с електронни спортове надвишава 500 млн. евро. Очаква се през 2020 година сумата да доближи 1 милиарда евро, а феновете да бъдат над 600 млн.

И защото едни от най-популярните компютърни игри са футболните, огромните клубове желаят своя дял от пая. Колкото може по-голям и колкото се може по-скоро. Редица отбори, измежду които ПСЖ, " Шалке 04 ", " Аякс " и " Волфсбург ", към този момент имат своите eSports тимове, привличайки най-хубавите геймъри. Според президента на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи навлизането в този отрасъл е част от тактиката на клуба му за определяне на цифрова доминация. За тази на терена би трябвало да се погрижат Неймар и Мбапе, за които френският гранд ще заплати общо 400 млн. евро.

От " Манчестър Сити " може да са идващите със собствен отбор, до момента в който в " Реал ", да вземем за пример, избират да следят обстановката от близко, без да навлизат към момента на този пазар. Причините са две – първо, от сегашния европейски първенец считат, че бизнесът с електронни спортове занапред ще се развива и е надалеч от достигането на оптималния си капацитет. И второ – една прибързана стъпка може по-скоро да навреди на излъскания имидж на отбора, в сравнение с да помогне за популяризирането му. Така да вземем за пример един от тимовете, състезаващи се в испанската eSports лига, се споделя " Нинджи с пижами ". А от PR отдела на " Реал " не желаят даже да си помислят какво би се случило, в случай че цифровата версия на Кралския клуб загуби от въпросния противник...

Подобен горчив опит към този момент трябваше да преглътнат в " Шалке 04 ". Германците станаха едни от първите отбори с сходна инвестиция, само че след това техният тим... изпадна от виртуалната Бундеслига, трансформирайки се в обект на насмешки от страна на противникови почитатели. Още по-тежка се оказа ориста на електронния " Бешикташ ". След като се сбогува с компютърната Суперлига, шефовете на футболния клуб се вбесиха дотам, че го разформироваха. Доказателство, че когато не си квалифициран за клопките на нов бизнес, играта постоянно приключва с Game Over.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР