Манчестър Сити постигна това, което в мъжкия английски футбол не

...
Манчестър Сити постигна това, което в мъжкия английски футбол не
Коментари Харесай

Сега Ман Сити е с требъл, но преди 20 годни беше различно...

Манчестър Сити реализира това, което в мъжкия британски футбол не бе правил нито един тим - требъл от Премиърлийг, ФА Къп и Купа на Лигата в границите на един сезон!

Така "гражданите " могат справедливо да се назовават кралете на Манчестър и да си вършат смешки със закъсалия градски противник Юнайтед.

Само какъв брой бързо обаче се сменят събитията. Защото преди тъкмо 20 години "червените дяволи " бяха тези с требъл, в това число извоювана Шампионска лига, а Сити бе в долните равнища на британския футбол и даже не можеше да си мисли да конкурира Юнайтед.

На 30 май 1999 година Юнайтед е първенец на Англия и първенец на Европа след паметния поврат в добавеното време за 2:1 против Байерн на "Камп Ноу ".

В същото време Сити на собствен ред прави популярен поврат, въпреки и на много по-различна сцена. "Гражданите " играят заключителен плейоф във Втора дивизия (третото равнище на футбола в Англия) против Джилингам. В 90-ата минута резултатът е 0:2 и по този начин Сити е пред угрозата да остане още един сезон на най-ниско равнище. Кевин Хорлък обаче връща едно попадение преди Пол Дикоф, футболист, чийто дядо е българин, да вкара изравнителното попадение в 95-ата минута. Стига се до дузпи, в които вратарят новобранец на Сити Ники Уивър избавя две и по този начин обезпечава промоцията. Оттам насетне "гражданите " в никакъв случай няма да изпаднат до третото равнище на футбола в Англия.

Ще минат още дълги години преди Шейх Мансур да се появи в Манчестър и с парите си да трансформира в Сити в един от най-хубавите тимове в света. Кой знае обаче дали това въобще щеше да се случи, в случай че не бе промоцията към Първа дивизия през 1999?
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР