Манчестър Сити е втори във Висшата лига, ще играе на

...
Манчестър Сити е втори във Висшата лига, ще играе на
Коментари Харесай

Какво се случи с Манчестър Сити?

Манчестър Сити е втори във Висшата лига, ще играе на край в Купата на лигата, а също така стигна до осминафиналите във ФА къп и Шампионската лига. За множеството клубове това би представлявало сериозен триумф, само че не и за тима на Пеп Гуардиола.

Настоящите първенци изостават на солидните 22 точки зад водача Ливърпул в шампионата, а през миналия уикенд записаха шестата си загуба за сезона - най-лошото достижение в другояче блестящата кариера на каталунеца. Мениджърът на жителите даде обещание, че отборът му ще бъде " още по-добър ", откакто завоюва купата през предходната акция, само че това въобще не е по този начин.
 Сити губи Стърлинг за седмици, виси за Реал (Мадрид)
Сити губи Стърлинг за седмици, виси за Реал (Мадрид)

" Това е проблем "

Интересното е, че Пеп не е избрал една и съща титулярна единайсеторка в два следващи мача през целия сезон. Това е единствено един от многото проблеми, свързани с Гуардиола, чието бъдеще стартира да наподобява по-несигурно. Какво се случи със Сити? Кои са най-големите главоболия на плешивия естет от Сан Педор?

ЗАЩИТНИТЕ ПРОБОЙНИ

Сити вкарва повече голове във Висшата лига през този сезон от всеки различен, само че има съществени проблеми в другия завършек на терена. Хазартът да не бъде притеглен заместител на напусналия капитан Венсан Компани бе неприятно решение, а Аймерик Лапорт получи тежка травма тъкмо след затварянето на летния трансферен прозорец. Централният бранител претърпя интервенция на коляното и се завърна чак на 21 януари против Шефилд Юнайтед, само че пък не игра в идващите 3 мача. Джон Стоунс е отвън форма, което пречи на Гуардиола да откри устойчиво отбранително партньорство. Неговото решение да се доверява на нападателния, само че недомислен, Николас Отаменди до Фернандиньо не дава нужния резултат. Съперниците към този момент знаят по какъв начин да нараняват Сити на контри, а и реферите към този момент са наясно с " тактическите нарушавания " на отбора, от които се оплакваха съперниците на Пеп в предишното.
 Лирой Сане към този момент тренира с Манчестър Сити
Лирой Сане към този момент тренира с Манчестър Сити

Германският национал се възвърне от тежка травма

ПОКУПКИТЕ НЯМАТ ВЛИЯНИЕ

Преди време всичко, което Манчестър Сити правеше на трансферния пазар, се превръщаше в злато. През 2010-а и 2011-а бяха привлечени Агуеро, Давид Силва и Яя Туре, които се трансфораха в митове. Фернандиньо, Стърлинг и Де Бройне бяха взети малко по-късно, а идването на Едерсон, Лапорт и Лирой Сане също влиза в графата " сполучливи покупко-продажби ".

Но последните попълнения нямат същото въздействие, като изключим Бернардо Силва. За Бенжамен Менди бяха броени 52 млн. паунда, само че той е неуверен и постоянно страда от травми. Рияд Марез също не е непрекъснат в изявите си, както и рекордната покупка Родри. Халфът бе притеглен от Атлетико, само че по този начин и не изведе Сити на ново равнище.

КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА И ПРОПУСКИТЕ ОТ ДУЗПА

Гуардиола постоянно е бил натоварен и пълностоен. Въпреки че това е досадно за някои, няма по какъв начин да се отхвърли, че каталунецът предлага ясно и уверено водачество. И въпреки всичко има нехарактерни признаци на неразбория този сезон. Всичко стартира с напускането на Компани през лятото. Пеп остави на играчите да решат за идващия капитан. Резултатът беше Давид Силва. Той несъмнено е известна фигура, само че решението бе взето от сантиментална позиция, а не с оглед това, от което се нуждае Сити. Испанецът е към този момент десетилетие в Англия, само че не приказва езика. Освен това рядко попада и измежду титулярите. Кевин де Бройне би бил доста по-логичен избор да вземем за пример.
 Манчестър Сити - Уест Хям е отсрочен!
Манчестър Сити - Уест Хям е отсрочен!

Бурята " Забине " отсрочи следващ мач от Западна Европа

Интересното е, че макар гения, с който разполагат, жителите имат проблеми и с осъществяването на дузпи. 4 от последните 6 удара от бялата точка бяха профукани. През последните 12 месеца Агуеро, Стърлинг, Жезус и Гюндоган се провалиха. Едва ли ще помогне на увереността и казаното от Гуардиола, че вратарят Едерсон е най-хубавият дузпаджия в тима.

СЛАБАТА ФОРМА НА СТЪРЛИНГ

Рахийм Стърлинг от дълго време е първи избор за Сити и Англия. Може би в това е казусът. Той е изиграл 98 мача, откогато се завърна от международното състезание през 2018-а. Въпреки че равнището на работа на крилото в никакъв случай не би трябвало да бъде подценявано, крайният артикул липсва сега. Стърлинг като че ли стреля, когато би трябвало да подава, и противоположното.

8 следващи срещи без гол е най-лошото му достижение в Сити от 3 години. Все по-видимо се усеща, че Рахийм изпитва отмалялост. От психическа позиция той също не е на топниво. През предходната година крилото загуби хладнокръвие и атакува Джо Гомес на един лагер с националния тим.
 Юнайтед и Сити влизат в борба за бранител на Верона
Юнайтед и Сити влизат в борба за бранител на Верона

Мараш Кумбула е в полезрението на двата манчестърски гранда

КАЗУСЪТ АГУЕРО-ЖЕЗУС

Серхио Агуеро има 21 гола през този сезон, което демонстрира, че към момента е в разцвета си. Но против тимовете от Топ 6 той има единствено едно попадение - против Тотнъм през август. Оттогава насам аржентинецът се провали против Ливърпул, Юнайтед и Челси, да не приказваме за Уулвс, Лестър и Евертън.

Гуардиола върти 31-годишния нападател с Габриел Жезус, само че това не дава резултат във значимите мачове. При последните два дуела (б.р. - загуби от Юнайтед и Тотнъм) жителите пропиляха редица чисти положения. Пеп споделя, че е впечатлен от метода, по който двамата работят, когато са дружно на терена, само че това се случва извънредно рядко. Срещу по-слабите тимове не се вижда, само че се задават две тежки борби с Реал Мадрид.

Това не е единствената зона на терена, която страда от липса на постоянност при подбора. Гуардиола е направил цели 76 промени в тима си във Висшата лига този сезон. Това е повече от всеки различен управител. Франк Лампард в Челси е втори с 60. Юрген Клоп да вземем за пример е с 46, а Брендън Роджърс с 44. Крис Уайлдър е с минимум промени - 30. А играчите на Сити надали са удовлетворени от това.
 Де Бройне няма желание да напуща Сити
Де Бройне няма желание да напуща Сити

Към атакуващия футболист има голям интерес от страна на Реал (Мадрид) и Барселона

НЕСИГУРНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЕП

Естествено е да си задавате въпроса какъв брой дълго ще остане Пеп на " Етихад " след неприятните резултати. Каталунецът в никакъв случай не е прекарвал повече от 4 години в ръководството на еднакъв клуб, а той мина в Сити през 2016-а. В предходния си тим Байерн остана 3 сезона.

Гуардиола сподели, че ще извърши сегашния си контракт, който продължава до лятото на 2021-а, само че няма гаранция, че ще остане и по-късно. Дотогава Давид Силва ще си тръгне, а Агуеро ще е на път да го стори също. Към Стърлинг пък има все по-голям интерес от чужбина, а Сане не е подписал нов контракт.

Печеленето на Шампионската лига става все по-важно за Пеп. Предстоящите конфликти с Реал Мадрид наподобяват големи. Ако Сити се пребори, отборът ще покаже, че е подготвен да стане европейски първенец. Едно проваляне пък може да способства за по-ранното тръгване на Гуардиола.
 Бернардо Силва: Малките елементи направиха огромната разлика през този сезон
Бернардо Силва: Малките елементи направиха огромната разлика през този сезон

" Ако погледнете травмите, които ни преследваха, както и решенията на ВАР, ще видите, че те в нито един миг не бяха в наша изгода "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР