Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа, съобщават гръцките медии.

...
Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа, съобщават гръцките медии.
Коментари Харесай

Русия спря финансирането на манастирите в Атон

" Манастирите в Атон изгубиха съветската финансова поддръжка ", оповестяват гръцките медии. Реакцията на Русия е откакто Вселенският патриарх Вартоломей даде автокефалия на Украинската черква, заяви БНР.

От Руската православна черква приканиха миряните да не се причастяват в храмове под юрисдикцията на Вселенската патриаршия . Това са манастирите в Атон, доста храмове в Крит и на Додеканезките острови.

Само за година руснаците са финансирали с 200 милиона $ градеж на пътища, нови параклиси и възобновяване на здания в Света гора (Атон) . Ежегодно хиляди руснаци посещават манастирите в монашеската република Атон. Бизнесмени финансират възобновяване и действие на цялата обител.

 Атон е източник на благоденствие за нашия свят, призна Путин в Света гора
Атон е източник на благоденствие за нашия свят, призна Путин в Света гора

Руският президент е на посещаване по случай 1000 години съветско монашество на Атон

Само познатият като съветски " Пантелеймонов манастир " се посещава годишно от хиляди руснаци . Техните визити към този момент стопираха.

Припомняме, на 15 октомври на изнесено съвещание в Минск Синодът на Руската православна черква реши напълно да прекъсне връзките си с Вселенската патриаршия . Мотивът - решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна черква от Московската патриаршия.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна черква, водена от Киевската патриаршия - и разгласи, че тя би трябвало да се сплоти с УПЦ, която до момента оставаше на послушание на Москва. На същата дата беше анулиран и документ от 17 век, с който съгласно Москва Вселенската патриаршия е предала на съветската черква територията на Украйна.

" Украинската черква би трябвало да резервира връзка с Москва ", съобщи игуменът на манастира " Свети Павел ".

Припомняме, монашеската република Атон може да се посещава единствено от мъж е. Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и необятен 7 - 10 км. Общата му повърхност е 389 кв. км. Най-високият му връх Атон е с височина 2033 м . Според гръцката конституция Света Гора е самостоятелна монашеска общественост под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири), метоси, както и над 600 килии, каливи и катизми.

Г лавен град и административен център на Света гора е Каре я, който е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно Света гора е подчинена непосредствено на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е позволено единствено на монасите и общото население е към 1400 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР