Манастирът „Свети Архангел Михаил”, построена през XII век е оставен

...
Манастирът „Свети Архангел Михаил”, построена през XII век е оставен
Коментари Харесай

Манастир, в който е работил Захари Зограф, тъне в забрава и разруха

Манастирът „ Свети Архангел Михаил”, издигната през XII век е оставен да се разрушава. Той се намира до село Долна Бешовица, област Враца.

Святото място е опустошено. Останала е единствено църквата – монумент на културата, запазила скъпи фрески. Някога в манастира е работил Захари Зограф.

"Във времето е имало съдружие за реорганизация на манастира. След това бях чувала, че имат инвестицоинно предложение за създаване не частта, която е била за живеене. Дори и в този момент – през 2016 година, имахме такова капиталово предложение. Не можахме да се класираме и дотук са нещата”, споделя пред БТВ Нели Димитрова, кмет на с. Долна Бешовица.

За последно през 70-те години в манастира е живяла калугерката баба Параскева. След гибелта си е заровена до църквата.

Особено скъп е олтарният стенна живопис в църквата. В едната му част се виждат бащите на славянската книжовност – Св. св. Кирил и Методий. Според някои анализатори тук солунските братя са изобразени в черква за първи път. Твърди се, че в предишното стенописът е бил реставриран. Днес обаче е мощно развален и съвсем премахнат.

"Има митове, че Васил Левски е имал укритие тук, че Захари Зограф е рисувал, може би и някои други, които ние не ги знаем”, споделя Здравко Даков от Роман.

През годините манастирът е бил посещаван от иманяри.

От Врачанската епархия разясняват, че предстоят диалози за възобновяване на църквата, само че не се ангажираха със периоди по кое време ще стане това.

Доброволците, които поддържат манастира, биха са радвали на помощ, в случай че не от страната, то най-малко от други като тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР