Манастирът Св. Пантелеймон край Велики Преслав спешно се нуждае от

...
Манастирът Св. Пантелеймон край Велики Преслав спешно се нуждае от
Коментари Харесай

Манастирът Св. Пантелеймон край Велики Преслав се нуждае от спешен ремонт

Манастирът „ Св. Пантелеймон " край Велики Преслав незабавно се нуждае от ремонт на покрива. Обновяване е належащо и на пространствата в комплекса, които са в неприятно положение, споделя игуменът, който е единствен жител там. Той желае да вдъхне нов живот на мястото и да развива поклоннически туризъм, защото наоколо има манастир от 9-ти век. В него са живели двама от учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум.

Велики Преслав

Строежът на манастирския комплекс стартира в средата на предишния век. Мястото не е определено инцидентно. В непосредственост се намира една от най-старите християнски светини - манастирът " Свети Пантелеймон ", строен през 9 век. Години наред едноименният манастирски комплекс е бил почивна база. През 2011-та е върнат на Варнеската и Великопреславска митрополия. Тогава за свещеник е назначен йеромонах Константин от Атон. С помощта на донори той съумява да възвърне част от пространствата в манастирския комплекс и да построи храм.
йеромонах Константин: И се надяваме по този начин да възстановим остарялата популярност на манастира като духовно - културно и образован център. В момента имаме неделно учебно заведение, имаме и курс по пеене, който има предпочитание. И двата курса са безвъзмездни.
За повсеместен ремонт на постройката са нужни доста средства, само че с цел да се спре рушенето й, първоначално би трябвало да се стегне покривът.
йеромонах Константин: Идва компания, гледа, преценява, счита, може би към 30 хиляди лв. и тя като даде огромна част от себе си, ще може да се направи един по този начин постоянен ремонт или непълен, който да подсигурява най-малко едно 10-тина години, до момента в който се направи нещо по-солидно за целия манастир.
Йеромонах Константин се надява един ден манастирът " Свети Пантелеймон " да стане същински духовно-просветен център.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР