Манастирът "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав се нуждае спешно от

...
Манастирът "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав се нуждае спешно от
Коментари Харесай

Манастирът Св. Пантелеймон се нуждае от ремонт

Манастирът "Св. Пантелеймон " край Велики Преслав се нуждае незабавно от ремонт, оповестява Българска национална телевизия.

Необходим е ремонт на покрива и възобновяване на пространствата в комплекса, които са в неприятно положение. Това декларира игуменът, който е единствен жител там. По думите на игумена за цялостния ремонт на постройката са нужни доста средства, само че с цел да се спре рушенето й, първоначално би трябвало да се стегне покривът. Според него ще са нужни към 30 хиляди лева, с цел да се направи нещо по-солидно за целия манастир.

Йеромонах Константин се надява манастирът "Свети Пантелеймон " още веднъж да стане същински духовно-просветен център. Той желае да вдъхне нов живот на мястото и да развива поклоннически туризъм, защото наоколо има манастир от 9-ти век. В него са живели двама от учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум.

Манастирският комплекс е издигнат в средата на предишния век. Години наред е бил почивна база, а през 2011-та е върнат на Варнеската и Великопреславска митрополия. С помощта на донори тогавашният свещеник съумява да възвърне част от пространствата в манастира и да построи храм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР