Манал ал-Шариф е родена в Мека и е активист за

...
Манал ал-Шариф е родена в Мека и е активист за
Коментари Харесай

`Да се осмелиш да шофираш` от Манал Ал-Шариф

Манал ал-Шариф е родена в Мека и е деятел за правата дамите, едно от лицата на акцията Women2Drive. През 2011 година е задържана от саудитските управляващи с обвиняването, че е карала, въпреки че е жена. Днес Манал ал-Шариф прекарва времето си сред Ню Хемпшир и Австралия. Живее със брачна половинка си Рафаел единия от двамата си сина. Продължава да се бори за правата на саудитските дами като взе участие в интернационалните конгреси, изнася речи и провежда акции. През 2012 година списание „ Тайм “ я включва в годишния си лист с най-влиятелни персони.



Мемоарът на Манал ал-Шариф е елегантен роман за пробуждането на една модерна саудитка, за превръщането ѝ от ревнив набожен радикал в свободна жена. Израснала е в Мека, в семейство на таксиметров водач и набожна стопанка. Животът пред нея наподобява предначертан – довеждане докрай на гимназия, брак, деца. Оказва се обаче, че ориста на младото момиче надалеч ще надвиши клишето за образцова саудитска брачна половинка. Докато приключва висшето си обучение Манал ал-Шариф схваща, че светът не се побира в рамките, наложени от фамилията и средата й и последователно трансформира възгледите си. Нещо повече – скоро тя ще промени живота и мирогледа и на други дами в Саудитска Арабия.

Професионалният ѝ път я води в отдел „ Информационна сигурност ” в най-голямата петролна компания в света – „ Арамко ”. Място, в което откритите саудитски порядки не важат. Място, което ѝ дава независимост и ускорява смелостта ѝ да кара. Но за какво това право на дамите да карат би трябвало да бъде лимитирано и да важи единствено за „ Арамко ”? С този въпрос стартира революцията отпред с Манал, привлякла хиляди дами. Непрестанните намеци, нетактичните подмятания, отлъчването от обществото и престоя в затвор слагат духа на тествания, само че с помощта на фамилията и приятелите си, смелата саудитка съумява да завоюва борбата.



„ Да се осмелиш да шофираш “ е удостоверение за това по какъв начин дамите в мюсюлманските страни могат да поддържат смяната в културните настройки малко по малко. "

New York Journal Of Books

„ Историята на Манал ал-Шариф ще ви шокира, даже в случай че си мислите, че познавате добре изискванията, в които живеят дамите в Саудитска Арабия. “

Меган Дън, The New York Times Book Review

" Още преди да бъде оповестена книгата ѝ, Манал ал-Шариф се трансформира в икона на една благородна идея – освобождението на саудитската жена. Триумфалното шествие на „ Да се осмелиш да шофираш “ по света и необятният ѝ отзив в самия арабско-мюсюлмански ареал отреждат на книгата особено място освен в арабската, само че и в международната литература и мемоаристика. Книгата ще заинтригува необятен кръг читатели и ще е изключително потребна за тези от тях, които имат специфичен интерес към арабския свят и ислямската вяра. "

Емил Ценков
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР