Мамо, обичам те, били последните му думиБизнесменът Петър Христов, известен

...
Мамо, обичам те, били последните му думиБизнесменът Петър Христов, известен
Коментари Харесай

Бизнес убил Петър Христов

„ Мамо, обичам те ”, били последните му думи

 Бизнесменът Петър Христов, прочут още като Шефа на Велико Търново. Бизнесменът Петър Христов, прочут още като Шефа на Велико Търново.
Петър Христов (49 г.), прочут с прозвището Шефа на Велико Търново и притежател на голям холдинг, сплотяващ над 80 компании с друга активност, бе убит измежду бял ден в София.

Кървавото закононарушение бе осъществено към 10 ч. пред офиса на „ Пи Ем Джи холдинг ”, който гледа към бул. „ България ”. Както всеки ден Христов дошъл с джип „ Ауди ”, каран от длъжностен водач. Нямал друга защита. Качил се по стълбите към първия етаж. В мига, в който стъпил на площадката пред входа на офиса, от отсрещния градеж проехтели изстрели.

Бизнесменът паднал, надупчен с 4 патрона в главата и гърдите. Шофьорът му притичал и самичък съумял да го качи в джипа. Откарал го във Военно-медицинска академия. Лекарски екип почнал да се бори за живота му, само че в 10,49 ч предприемачът умрял в шоковата зала.

Стрелецът имал единствено няколко секунди, в които Христов е стоял пред дулото. После килърът най-спокойно излязъл от телената врата откъм другия завършек на градежа. Възможно е там да го е чакал автомобил, само че не е изключено да е вдлъбнат в подлеза, водещ към „ България мол ”, както и на близката спирка да е хванал рейс 204.

 03-01 Водещата версия за убийството е обвързвана с бизнеса на Христов в разнообразни области – строителство, търговия с парцели, хранителна промишленост, селско стопанство. Повечето му действия са във Великотърновска област, където строи пътища и жилищни комплекси, там и е млечното му дружество „ Лактима ”.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски посочи, че ще се ревизират и други хипотези, в това число за възмездие поради разкрито закононарушение, или с персонален претекст. Не е изключено разстрелът да е бил за дестабилизация на страната след поемането на председателството на Европейски Съюз.

На последните парламентарни избори Петър Христов е бил регистриран като покровител на ГЕРБ в РИК във Велико Търново. Преди 10 години компанията му „ Пи Ейч финанси ” ЕООД подарява 30 000 лева на новосъздадената тогава партия за присъединяване й в изборите за Европейски парламент.

Към 18 ч. от президентството оповестиха, че Румен Радев е имал работна среща с вътрешния министър Валентин Радев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Двамата са го уведомили за хода на следствията от последните дни.

Минути преди да бъде разстрелян, Петър Христов приказвал по телефона със 72-годишната си майка Момка Манолова. „Мамо, обичам те!“, били последните думи на предприемача, който бил извънредно спокоен. След 4 дни – на 12 януари, предстояло значимо фамилно празненство – 1 годинка навършвал внука на Христов.

Във фейсбук страницата си, Христов последно е разгласил честитка за Ивановден в неделя. Малко преди този момент е написал: „ Доброто постоянно побеждава злото! Доброто би трябвало да се пази с положително!“.

Търновци за разстреляния:


Той управляваше Великотърновска област


Пое лекуването на Мануела Горсова

 През 1996 година Петър Христов е арестуван простъпка на погребението на тримата служители на реда, убити в кв. “Люлин ” в София. Той изясни, че бил на поклонението, защото един от починалите чиновници на Министерство на вътрешните работи му бил доста добър другар. През 1996 година Петър Христов е арестуван простъпка на погребението на тримата служители на реда, убити в кв. “Люлин ” в София. Той изясни, че бил на поклонението, защото един от починалите чиновници на Министерство на вътрешните работи му бил доста добър другар.
Великотърновската общност в понеделник бе шокирана от убийството на Петър Христов, който през последните години се славеше като най-влиятелния предприемач във Великотърновска област. Името му всяваше почит и с него се съобразяваха всички. ”Това е индивидът, който ръководи Велкотърновска област ”, споделиха локални хора.

Обществена загадка е, че Христов е някогашен представител на СИК в Северна България и бе началник на охранителна компания “Дито ”. През 2000 година бе разследван като гарант на убийството на притежателя на мандрата в Елена Слави Славев, само че съмненията не бяха потвърдени.

Христов е приключил ВНВУ “Васил Левски ” във Велико Търново, има магистратура по финанси в Стопанската академия в Свищов и приключено “Право ” във ВТУ. След като напуща армията, Христов става продавач на сергия на пазара във Велико Търново. Бил е и охранител в дискотека в София. Кара курс на Българската фондова борса и основава първата си компания. Постепенно учредява верига от компании и основава холдинга “Пропъртис Мениджмънт Груп ”, която доближава до 80 компании. През 1996 година приватизира млекопреработвателното дружество “Лактима ” във Велико Търново.

Приживе Христов твърдеше, че бизнесът му е развъртян с персонални пари на акционери и привлечени средства на банките. Заедно с предприемачи от Израел са притежателите на жилищния мегапроект “Велико Търново Хилс ” за над 15 млн. евро в остарялата столица. Преди 2 година на Петър Христов бе предоставено построяването на районното хранилище за битови боклуци до село Шереметя на стойност 33,2 млн. лева Канел се да взе участие и в планове за построяването на автомагистралите Русе-Велико Търново и “Хемус ”.

Милионерът пое и лекуването на ученичката Мануела Горсова, която бе прикована на легло след злополука, провокирана от международния първенец по фигурно пързаляне Максим Стависки. Той бе член на Настоятелството на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий ”. Сред създателите е и на дарителското съдружие “Св. Иван Рилски ” във великотърновското село Балван.

С значими сведения и очевидци


Помогнал за разкриването на „ Наглите ” и „ Килърите ”

 Петър Христов бе разпитван по делото против някогашния началник на ГДБОП-Велико Търново. Орлин Тодоров е крайният вдясно. Петър Христов бе разпитван по делото против някогашния началник на ГДБОП-Велико Търново. Орлин Тодоров е крайният вдясно.
Отмъщение поради разрушените банди „ Килърите ” и „ Наглите ”, е една от версиите, по които работят криминалисти за разстрела на Петър Христов. Бизнесменът имал решаваща роля за арестите на двете незаконни групи. През 2009 година Христов обезпечил на ГДБОП значим очевидец, който оказал помощ за арестите на бандата за отвличания „ Наглите ”. При четенето на присъдите на групата в правосъдна зала категорично бе посочено, че измежду подсъдимите не е мозъкът на незаконната конструкция. Според полицейски източтици с помощта му се разплита и възелът към серия убийства, осъществени от бандата за мокри поръчки „ Килърите ”. Част от членовете й се подвизавали във Велико Търново и евентуално до Христов е стигнала информация за незаконната им активност.

Името на Христов нашумя около аферата с някогашния началник на антимафиотите в Търново Орлин Тодоров. Началникът на БОП бе задържан през 2013 година и бе съден за изнасяне на служебни секрети. По време на делото стана ясно, че Тодоров е бил засечен посредством СРС-та по какъв начин рапортува на Петър Христов за спецакции. Наричал го „ шефе ” и му давал подробна информация за следствията против „Килърите“ и други случаи. През 2015 година Тодоров получи 3-годишна условна присъда. Заради Тодоров бяха формирани и каузи против някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Едното бе, че отказал да се приложи СРС по отношение на ексшефа на ГДБОП-Велико Търново. Другото бе, че разпоредил да се изплатят 50 000 лева компенсации на Тодоров, макар че бил задържан. И по двете каузи Цветанов бе оневинен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР