Малцина знаят, че здравословното хранене зависи не само от продуктите,

...
Малцина знаят, че здравословното хранене зависи не само от продуктите,
Коментари Харесай

Здравословно готвене на пара

Малцина знаят, че здравословното хранене зависи освен от продуктите, само че и от метода, по който е приготвена храната. Пърженото е нездравословно, а печеното от време на време лишава прекалено много време. При термичната си обработка доста артикули губят от потребните си качества. Има ли метод за подготвяне на храна, който да е и здравословен, и пестелив, и удобен. Да, готвенето на пара!

Ястията, приготвени на пара са вкусни и диетични. Приготвят се по-бързо от останалите термични обработки и изразходват по-малко сила. Въпреки гореизброените преимущества, се намират скептици, съгласно които този метод на готвене прави ястията блудкави и безвкусни. Дали това е по този начин, или готвенето на пара си има своите тънкости? Тайната ще разбулим в актуалната публикация.

В комерсиалната мрежа има задоволително уреди, основани особено за тази цел, само че дали си заслужава да отделяме средства за закупуването им? Отговорът е „ не ”, тъй като може да си пригодим сходен апарат напълно в домашни условия. Просто вземете дълбока тенджера, налейте вода в нея и поставете железна решетка или гевгир от горната страна. И ето, към този момент си имате домакински апарат за готвене на пара, освен това напълно гратис!

 Уред за готвене на пара

Когато наливате вода в съда, се постарайте дистанцията от повърхността на водата до равнището на продуктите да е към 3 см. Все отново продуктите би трябвало да се повлияят от термичната обработка на отделената пара, по тази причина затворете капака на тенджерата.

Изборът на артикули също е значим. Трябва да изберете добре узрели и без пострадвания. Важна детайлност е, че при готвенето на пара, усетът на продуктите са изостря и в случай че са с неприятно качество, това ще си проличи. Ето по тази причина постоянно усетът е безвкусен и блудкав.

Много значим е и методът на нарязване – постарайте се да е на идентични по величина части. Така храната ще се подготви отмерено. Така ще си спестите неудобството някои артикули да останат сурови, а други – разкашкани.

 Елда и зеленчуци на пара

Наредете продуктите по този начин, че да не са компактно прилепнали между тях. Трябва да има разстояние сред тях, с цел да може парата да циркулира свободно и ястието да се подготви отмерено.

Месо, риба или сочни артикули на пара би трябвало да се наредят изпод, с цел да може соковете и мазнината, която ще отделят при нагряването, да не облива другите артикули, които се готвят дружно с тях в съда.

Ако желаете да придадете по-пикантен усет на храната – мариновайте я авансово. Друг вид е да добавите във водата ароматни подправки, кубче бульон или вино.

Предимството на готвенето на пара е, че продуктите резервират в оптималната степен своята форма, усет, цвят и най-много питателните си качества. При другите способи на подготвяне (заради термалната обработка) витамините в продуктите понижават, а минералите минават в соса на яденето.

При готвенето на пара не е по този начин - те се резервират и остават там, където им е мястото - в продуктите. Осмелете се и пробвайте! Здравословно, бързо, на ниска цена и занимателно!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР