Малцина знаят, че в Русе е приготвена за първи път

...
Малцина знаят, че в Русе е приготвена за първи път
Коментари Харесай

Със сигурност не знаете тази любопитна подробност за тортата "Гараш"

Малцина знаят, че в Русе е приготвена за първи път известната торта "Гараш ". Тя носи името на своя основател, австро-унгареца Коста Гараш, който е бил сладкар и шеф на първия у нас гранд хотел "Ислях хане ", описа пред Българска национална телевизия историкът Марияна Димитрова.

Първите документи за Коста Гараш и брат му Иван са от 1885 година Те били съдържатели на първия гранд хотел у нас "Ислях хане ", който бил в съседство с резиденцията на княз Александър І. Князът е отсядал и в този хотел, в ресторанта му, където са предложили защити ястия.

Според историците обаче, няма доказателства, че достоверната рецепта за фамозната торта се пази.

„ За тортата "Гараш " се приказва, че точно Коста Гараш е основал тази рецепта без брашно, с доста шоколад, орехи, пълномаслено мляко за височайшите особи, които княз Александър Батенберг кани в хотела "Ислях хане ". И може би на Коста Гараш изискуем освен тортата, само че и думите като бутер, щрудел, виенска кифла, с които в действителност нашият град се гордее, от края на 19 и началото на 20 век “, изяснява Димитрова.

По-късно Коста Гараш предлага едноименната торта в сладкарницата на софийски хотел. Така потегля славата на сладкото прелъщение.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР