Малцина са земеделските производители в България, които са стигнали да

...
Малцина са земеделските производители в България, които са стигнали да
Коментари Харесай

Орсовката Нива-93 е еталон за земеделска кооперация

Малцина са земеделските производители в България, които са стигнали да извода, че сдружаването е форма освен на оцеляване, само че и опция за развиване, конкурентоспособност и по-добро пазарно наличие за всеки обособен член на сдружението. Естествено, в случай че се съблюдават правила и се работи на правилото феърплей.

Иначе всеобщо битува мнението, че кооперациите са отживялост от соца, които нямат място в актуалната форма на ръководство на едно земеделско стопанство. Противно на това изказване, има и образци за сполучливи кооперации, които макар компликациите могат да служат за пример. Такъв образец е земеделската кооперация " Нива - 93 " в силистренското село Проф. Иширково. Ръководството бе хазаин на среща, инициирана от Асоциацията на селскостопанските публицисти в България в границите на извършения есенен тур в Златна Добруджа.

ЗК " Нива - 93 " е основана през януари 1993 година по Закона за кооперациите. Тогава тя е имала 15 700 декара земя, 396 член-кооператори с 12 929 лева дялов капитал и 29 непрекъснато заети хора. Ние сме от така наречен кооперации " Орсовки ", с което се гордеем, съобщи агрономът Велика Стоилкова, ръководител на кооперацията съвсем от нейното учредяване. " Орсовки " идва от името на някогашния червен народен представител Златимир Орсов (с два мандата в интервала 1991-1997 г.), който преди повече от 25 година внесе промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. С тях стана допустимо възраждането на трудовокооперативните аграрни стопанства.

Днес ЗК " Нива - 93 " обработва близо 30 000 декара земя, на които отглежда 12 типа зърнено-житни и етеричномаслени култури - кориандър и резене. Има близо 2000 декара трайни насаждения - кайсии, сливи, праскови и череши, като част от тях са сертифицирани като биологични. Добива мед от 620 броя пчелни фамилии. Кооперацията е заложила и семепроизводни посеви при съвсем всички зърнено-житни култури. Стопанството разполага и с съвременен машинно-тракторен парк.

Според статистиката ЗК „ Нива - 93 “ е най-големият шеф в Силистренска област. В нея вземат участие 1176 член-кооператори. Постоянно заетите са към 160 души, а по време на акциите се наемат сред 100 и 150 сезонни служащи. Заплатите на агрономите гонят 2000 лева Толкова са и на механизаторите, а надникът на краткотрайно заетите е 30 лева дневно.

Тя е единствената в страната, която има своя профсъюз. Кооперацията развива също хлебопроизводство, ресторантьорство, разполага със личен магазин за хранителни артикули и две сладкарници - в Дулово и в Силистра.

Освен това прави и обществена активност, като сред 100 и 120 хиляди лева годишно се отпускат за стипендии, за сватби, за новородени, както и за помощи за остарели хора и в такива със затруднено състояние.

Първите огромни вложения в кооперацията са направени след 2002 година Като начало са извоювани два плана по стратегия САПАРД и един план посредством Държавен фонд „ Земеделие “, на обща стойност 1,7 млн. лева След 2007 година се осъществят два плана по размер 121 за 1,5 млн. лева Благодарение на всички планове в ЗК „ Нива - 93 “ съумяват да обновят машинно-тракторния си парк и да закупят нова профилирана техника за трайните насаждения. През 2018 година кооперацията е направила вложения в размер над 1,3 млн. лева Изградени са бунар, електрически трафопост и поливна система в овощната градина. Закупени са също нов комбайн и нов трактор.

Проблемите - ниски изкупни цени и сивият бранш

Като всеки ангажиран в агросектора, и ЗК " Нива - 93 " преодолява проблеми. Единият е пазарът и ниските изкупни цени. Тази и предходната година те са срещнали компликации при реализацията на кайсиите, а аргументите - едва търсене и сгънат пазар. Избягвали да търгуват с румънци, тъй като били нелоялни и постоянно фалшифицирали документи. Наши фактури могат да се видят за банани и какво ли още не по двата моста на Дунав в Русе и Видин, на пазара в София и други, разяснява Велика Стоилкова.

Тя посочи, че поради сходни порочни практики кооперацията неотдавна е водила дело в Румъния и го е спечелила. Иначе ЗК " Нива - 93 " си партнира сполучливо с компании от Катуница и Хисаря, където осъществя част от плодовете. Като различен проблем госпожа Стоилкова посочи огромния сив бранш в сектора, пораждан от редица Едноличен търговец и арендатори, които укривали приходи и налози. А при настоящия Закон за кооперациите слабото звено бил контролът.

Апел към кабинета: Стабилни политики в земеделието

Председателят на ЗК " Нива - 93 " Велика Стоилкова моли държавното управление да има по-дългосрочна политика за селското стопанство. Тя е безапелационна, че не могат да се вършат вложения през днешния ден, а на следващия ден пазарът да е нерешителен. За да бъдем ние по-уверени и да влагаме в нещо, би трябвало да сме сигурни в бъдещето.

Освен това нямаме изясненост какво ще съставлява бъдещият програмен интервал на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2021 година Специално нас ще засегне таванът на заплащанията, защото подобен от 100 000 евро при нашата конструкция на произвеждане и 50-60 непрекъснато заети хора не е удачно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР