Малцина са легендарните футболисти, успели след края на активната си

...
Малцина са легендарните футболисти, успели след края на активната си
Коментари Харесай

Дидие Дешан – Футболният Шарл Перо

Малцина са именитите футболисти, съумели след края на дейната си кариера да продължат със същия триумф и в треньорския поминък. Един от тях е Дидие Дешан. Френският селекционер изведе родината си до купата на мондиала в Русия. Така наставникът влезе в историята като един от тримата, спечелили оценката и като футболист, и като треньор. Двадесет години по-рано той бе капитан при първата купа на „ петлите “. Същински създател на приказки като тези на сънародника му Шарл Перо…
 deschamps

Дидие Дешан постоянно е бил водач. Роден е подобен. Цял живот е бил капитан на Франция. Още, когато е младеж до 14 години. През всички поколения на „ петлите “ лентата непроменяемо е на ръката му. Започва в школата на аматьорския „ Авирон Байон “, само че бързо е видян от скаутите на „ Нант “. Опорният полузащитник дебютира за „ канарчетата “ в мъжкия футбол, където натрупа нужния опит преди първия огромен трансфер. В „ Марсилия “ минава през 1989 година. Там печели първо значимо отличие – Шампионската лига. Това е и единствената купа от шампионата за френски тим. Дешан пък се трансформира в най-младият капитан, вдигнал трофея. Следва и първи трансфер отвън родината, откакто „ Ювентус “ купува полузащитника през 1994 година Като футболист сърцатият полузащитник печели Лига 1, три пъти Серия А, Купа на Италия, два пъти Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и тази на Италия, а в края на дейната си кариера и ФА Къп с „ Челси “.

 d10

През 2001 година Дидие окачва обувките, с цел да постави вратовръзка и да застане край тъчлинията в ролята си на треньор. Първият му тим е „ Монако “. Още през втория си сезон сезон клубът от Княжеството става вицешампион. На третата година от дебюта си на скамейката Дешан извежда „ Монако “ до ефектен край в Шампионската лига. По пътя „ монегаските “ отстраняват първо „ Реал “ (Мадрид), а по-късно и „ Челси “. Финалът обаче е изгубен с 0:3 от „ Порто “ на Жозе Моуриньо. Утешителната премия е купа на Лигата. Малко по-късно френският експерт подава оставка, откакто влиза в спор с управлението. Следващото предизвикателство наподобява познато – „ Ювентус “. Но моментът е повече от внимателен. Тимът преди малко е изхвърлен от елита след шумния скандал „ Калчополи “. В Торино Дешан има за цел да върне клуба по най-бързия метод в елита и го прави. Един от първите прехвърляния на треньора е на Валери Божинов. По това време родният гений е измежду огромните диаманти на Серия А. Нападателят идва чартърен в „ Старата госпожа “ от „ Фиорентина “, само че главната му роля е да влиза като запаса. След като съумява да извърши задачата си, Дешан подава оставка, защото мъчно намира общ език с шефовете.

 deshamps23

Следва двугодишна пауза преди да се завърне в родината си и да поеме „ Марсилия “, където минава част от кариерата му като състезател. С отбора от Лазурния бряг става първенец след 18-годишна пауза. Печели и купата на Лигата на три пъти, а през 2012 година извежда тима до 1/4-финал в Шампионската лига за пръв път от 1993 година. Така през лятото на същата година Дешан се оказва най-подходящ за овакантеното от Лоран Блан място отпред на Франция. През 2014 година „ петлите “ играят 1/4-финал на мондиала в Бразилия, само че това е единствено началото. Две години по-късно отборът доближава до край на домашното европейско състезание. Двубоят обаче е изгубен от Португалия с 0:1, а разочарованието е голямо.

През цялото време рецензиите са неизменима част от работата на селекционера. Но те не го отхвърлят. Федерацията му гласоподава доверие, с цел да пристигна огромният триумф на Мондиал 2018. В Русия Дешан потвърди, че към този момент е построен умел ментор. Той не взе най-хубавите вероятни играчи, а тези, с които Франция ще наподобява като приключен тим. Пренебрегна опитния Карим Бензема, тъй като нямаше да свърши черната работа, с която се нагърби Оливие Жиру. А това се трансформира в едно от гениалните му решения. Нападателят на „ Челси “ загърби персоналните си ползи, с цел да обезпечи нужната независимост на Килиан Мбапе и Антоан Гризман. Опитният таран по този начин и не насочи нито един прецизен удар към противниковата врата, само че очевидно подобен е бил проектът на Дешан. Вместо това Жиру препращаше високите топки към своите съотборници, ангажираше бранителите на противника, с цел да може Мбапе и Гризман да нападат от дълбочина.

В групите Франция не изглеждаше солидна, само че след това пристигнаха елиминациите, а „ петлите “ бяха преобразени. С прагматична игра и фикция в офанзива, отборът на Дешан опустоши по пътя си поредно Аржентина (4:3), Уругвай (2:0) и Белгия (1:0), с цел да стигне до мача за трофея. На „ Лужники “ Франция бе с класа над Хърватия при все, че играта на някои опитни бойци не спореше. Победата с 4:2 обезпечи втора купа в историята на Франция, а Дешан още веднъж бе в основата на успеха…

Обеща да остане


След огромния успех в Москва, селекционерът Дидие Дешан даде обещание да остане отпред на Франция.

„ Няма да действам като Еме Жаке, който след купата през 1998 година си потегли – изясни треньорът на „ петлите “. – Бях взел това решение още преди началото на мондиала. Сега ще изчезна за няколко седмици, след това още веднъж ще се виждаме. “

А първият мач на новия международен първенец е през септември против Германия, притежател на трофея от 2014 година. Срещата е част от новосформирания шампионат на Нациите.

За него


Не е елементарно да се работи с него


Не е елементарно да се работи с него, в случай че усеща, че не управлява всичко, ще си тръгне, както направи в “Ювентус ” и “Марсилия ”. Хората споделят, че е прагматичен и допускам, че това е правилно. Стреми се да извлече най-хубавото от всяка обстановка, без значение какво се е случило. Способен е да слуша своите играчи. Разбира се, има разлика в поколенията, само че той е задоволително интелигентен, с цел да го преодолее.

Марсел Десаи, международен първенец с Франция от 1998


Решението му за Бензема е неуместно


За мен не е обикновено, че Карим Бензема не бе на международното. Той е един от най-хубавите в света. Спечели Шампионската лига и играе за клуб от ранга на “Реал ” (Мадрид). Ако решението на Дешан е, тъй като Бензема не е задоволително добър, тогава треньорът не би трябвало да е на Мондиала за сметка на играча. Лесно е. Намирам за абсурдeн избора, който направи селекционерът. Ако искаш да печелиш, би трябвало да взимаш спечелили, а френският нападател е точно подобен.

Златан Ибрахимович, легенда на Швеция


При него Франция още веднъж наподобява ужасно


Дешан прави страхотна работа. Играл съм с него и знам на какво е кадърен. Не знам под каква звезда е роден, само че той беше първият французин, който подвигна Купата на европейските първенци като капитан на роден тим. После подвигна и Световната купа, както и европейската. “Олимпик ” (Марсилия) не беше печелил купа откогато бе състезател, само че той се завърна като треньор и ги направи първенци. Стигна финала на Шампионската лига с “Монако ”. Под негово управление Франция още веднъж наподобява ужасно.

Тиери Анри, френска футболна легенда, помощник-треньор на Белгия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР