Малцина дори от най-заклетите фенове на Оркестър без име знаят,

...
Малцина дори от най-заклетите фенове на Оркестър без име знаят,
Коментари Харесай

Лъскаха тайни от филма Оркестър без име

Малцина даже от най-заклетите почитатели на " Оркестър без име " знаят, че най-хубавият БГ филм за последния половин век е сниман по действителни събития. В паметната лента по сюжет на Станислав Стратиев, която по традиция " залепва " българските фенове за екрана по Коледа и Нова година, е залегнала част от историята на студентския оркестър " Тонус " и по-специално - събитията от едно горещо лято на " Каваците ". Солисти на " Тонус " преди 48 години са актуалните естрадни звезди Мая Нешкова и Здравко Желязков от " Ритон ".

За формален началник на бандата се водел композиторът Любен Цветков от Оряхово, само че действително я ръководел маестро Валентин Пензов - дългогодишният шеф на фестивала " Пирин фолк " в Сандански. Пензов и до през днешния ден няма пояснение по какъв начин Стратиев е научил за патилата им през 1975-а, когато " Тонус " отпътуват за " Каваците " и там се разиграва едно към едно всичко, познато ни от " Оркестър без име ".

За сефте Мая Нешкова излиза на сцената още като ученичка, в черна престилка и бели чорапки.

" Беше солистка на четирима, дрънкащи подправено на китари музиканти ", майтапят се очевидци на дебюта на Нешкова. Момчетата от оркестъра обаче си я харесват и я взимат. Бъдещият " ритонец " става част от групата към този момент като студент в Консерваторията.

" Участието ни след това беше цялостен неуспех, който, за благополучие, приключи с бурни овации! ", спомня си Валентин Пензов за оня хем срамен, хем прочут миг от историята на " оркестъра с име ", който в действителност си е имал име.

По-нататък действителните събития повтарят до най-малките детайлности сюжета на кино лентата. Повява се известният композитор Светозар Русинов - Бате Заро, чийто престиж е изискване за участия. Маестрото споделя на Пензов, че бил уредил " Тонус " да пеят на " Каваците ", само че без солистите си и духовата секция. Композиторът изтеглил " късата съчка " - да изясни на музикантите и артистите, че морето им се отсрочва, тъй като солист на " Тонус " ще бъде Русинов. Мая не го направила на въпрос, само че Здравко се ядосал не на смешка. " Айде бе, копелета - сякаш сме дружно, пък тръгвате без нас, да му се не видяло! ", изцепил се той. Накрая въпреки всичко се примирил със обстановката и двамата с Мая останали в София.

Прототип на Рени, възпяваща " любовта, морето и още нещо ", е една засукана млада мацка - Камелия Войводова. Тя нямала нищо срещу да се черпи на масата на началника и да му гостува в бунгалото. Но до момента в който всички действителни солисти на " Тонус " стават звезди, животът на съблазнителната хубавица приключва трагично. Камелия-Рени се омъжва за поляк, а по-късно издъхва от СПИН, осведоми " България Днес ".

" Не беше единствено хубава, а и пееше. Джазът й вървеше. Като човек беше доста отворена и купонджийка. Разби доста сърца, само че пък по какъв начин трагично си отиде! ", вайка се и до момента Валентин Пензов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР