Малцина българи са имали изключителна чест да бъдат поканени от

...
Малцина българи са имали изключителна чест да бъдат поканени от
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II – Нейно величество

Малцина българи са имали изключителна чест да бъдат поканени от английската кралица и да са на визита при нея в Бъкингамския замък. Българският президент Румен Радев и брачната половинка му Десислава се срещнаха в четвъртък с Нейно величество Елизабет II.

Английската кралица Елизабет II сигурно е най-емблематичният актуален монарх. Историята на тази почтена, непоклатима и решителна кралица е разказана в хиляди публикации, за нея са написани биографични книги, в които е казано, че Елизабет постоянно кара без защитен колан, че в никакъв случай не е давала изявление за медия, че в никакъв случай не е оформяла веждите си, че няма паспорт и не може да гласоподава. Точно това споделя в последната книга за нея британската писателка Сали Бидъл Смит, която показва още любопитни неща, като това, че Нелсън Мандела е един от дребното, които са си разрешавали да се извърнат към нея просто с “Елизабет ”.

Животът на кралицата е неразривно обвързван с този на Англия и има въздействие както върху цяла Европа, по този начин и върху целия свят. Тя е родена като Принцеса Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 година. За шестнадесетия си рожден ден, когато множеството девойки на нейната възраст мечтаят да получат първото си червило, Елизабет е удостоена с почетното звание Главнокомандващ английските въоръжени сили.

Закачливата страна на характера й рядко може да се види проявена обществено, изключително откогато е коронована за Кралица Елизабет II на 2 юни 1953 година в Уестмистърското абатство (това е година след възкачването й на престола на 6 февруари 1952 г.). Само 25-годишна по това време, тя е омъжена за принц Филип от 4 години и има 2 деца (Чарлз и Анна, по-късно се раждат Андрю и Едуард). За първи път в историята церемонията по коронацията се излъчва по малкия екран, въпреки сър Уинстън Чърчил да е срещу. Дори мнозина британци си купуват тв приемници, с цел да могат да гледат живото предаване.

Филип и Елизабет са необикновена двойка – тя е тиха и резервирана, а той избухлив и непосредствен. Но в персоналния си живот кралицата е известна с острото си възприятие за комизъм, и най-много с това, че обича на практика смешки (шеги на непознат гръб). Например, и до момента се споделя по какъв начин един път на Кралския тур на Канада, Филип гони Елизабет по целия кулоар на влака, носейки големи подправени зъби, което извънредно я забавлява.

Извън прожекторите Кралицата има усет към простичките, семпли неща. Миналият ноември двамата означиха платинена женитба – 70 години взаимен брак.

Предаността й към уелското корги (години тя отглежда тази порода кучета, като последното от тях – Уилоу, загуби през април) е добре известна, както и любовта й към конете и надбягванията. Когато през 2003-та един британски таблоид изпраща прислужник под прикритие в Бъкингамския замък, с цел да приготви материал със скандални разкрития, “шпионинът ” с изненада открива, че надалеч от всичко “свръх ” Кралицата продължава да закусва елементарна домашна храна и не демонстрира предстоящите царствени искания.

Кралица Елизабет Втора влезе в историята като първият английски монарх, който доближава “сапфирен ” празник – предходната година тя означи 65 години от възкачването є на престола. По време на нейното ръководство се сменят 14 министър-председатели на Англия – от Уинстън Чърчил до настоящия министър председател Тереза Мей. Елизабет е приета за монарх от Англия и 15 страни от Общността на нациите. Кралицата също така е обичан облик за восъчните фигури в световноизвестния музей Мадам Тюсо – до момента са основани 23 нейни фигури.

Няма жив монарх, който да ръководи повече от нея – биографите й към този момент пресметнаха, че 72% от живота си Елизабет е кралица. В средата на 80-те години ползата към кралицата доближава връхната си точка, посредством браковете на синовете й – принц Андрю за Сара Фъргюсън, и принц Чарлз за Лейди Даяна Спенсър. Началото на 90-те пък е супер скандално – пресата е залята със фотоси на голата Сара с ухажор, щерка й принцеса Анна се развежда, а скандална книга за Даяна, както и раздялата й с Чарлз, са върха на ядовете в кралския двор. Оказва се обаче, че най-лошото занапред следва. На 31 август 1992 година умира Даяна, Англия е в потрес, а кралицата е принудена да чуе какви ли не обвинявания към себе си.

На Елизабет й трябват няколко години да си върне известността и може да се каже, че това значително се дължи на новото потомство монарси – внукът й принц Уилям, брачната половинка му Кейт и трите им деца, и другият внук – принц Хари и сватбата му с Меган, Точно посредством тях кралското семейство възвърна известността си.

Днес множеството британци не могат да си показват Англия без кралицата. Е, и ние българите, въпреки всичко имаме връзка с най-известния кралския двор в света – последният български монарх Симеон II е измежду най-близките й родственици. Той е четвърти братовчед на бащата на кралица Елизабет II – крал Джордж Шести.

А вие с какво се занимавате?


На едно градинско празненство в Бъкингамския замък през 2007 година Нейно величество задавала на гостите общоприети въпроси от рода на: “Отдалече ли идвате? ” и така нататък След следващото показване някаква жена на собствен ред попитала кралицата: “А вие с какво се занимавате? ” Предавайки диалога на група другари няколко дни по-късно, Елизабет II си спомнила: “Нямах никаква визия по какъв начин да й отговоря. ” След многото години на срещи с хора това бил първият път, в който някой й задавал сходен въпрос.

Из биографичната книга за нея “Елизабет, кралицата ”


За нея


Баба постоянно ме е подкрепяла


Баба ми оказа мощно въздействие след гибелта на мама. Тя беше мощното женско наличие в живота ми, откакто на напълно млада възраст изгубих майка си. За мен беше изключително значимо, че можех да разгадавам на някого като кралицата. Нейно величество беше отсреща и прояви схващане към терзанията ми след загубата на обичан непосредствен. Тя постоянно ме е подкрепяла и в действителност правя оценка упътванията й.

Принц Уилям, внук на кралицата


Тя е най-загадъчната персона в света


Елизабет II е по едно и също време най-публичната и най-загадъчната персона в света и предизвикването пред мен се състоеше в това да покажа скритата й страна, обяснявайки по какъв начин се е справяла с обществената си роля; да я изобразя от разнообразни ъгли, в доста разнообразни ситуации, заобиколена от забележителен набор от персонажи.

Сали Бидъл Смит, авторката на книгата “Елизабет, кралицата ”


Малко е дръпната и раздразнителна


Кралицата е малко дръпната и раздразнителна. Нейно величество обаче има огромно възприятие за дълг. Когато я снимах за 90-годишния й рожден ден, й споделих, че ще е по-добре да е без корона. Така ще изглеждате по-малко облечена, споделих аз. В този миг кралицата ме простреля с мразовит взор, още по-ледено реагира: “По-малко облечена? Но защо си мислите, че въпреки всичко става въпрос? ”

Ани Лейбовиц, световноизвестна фотографка, направила фотосесия на Елизабет II
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР