Малтийската полиция е задържала днес един от най-известните бизнесмени в

...
Малтийската полиция е задържала днес един от най-известните бизнесмени в
Коментари Харесай

Малта задържа бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция

Малтийската полиция е задържала през днешния ден един от най-известните предприемачи в страната по отношение на следствието на убийството на проверяващата журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщи Ройтерс.

Йорген Фенек е арестуван на яхтата си в край Малта, оповестиха два източника, близки до следствието.

Арестът идва, откакто през вчерашния ден държавното управление разгласи, че ще предложи опрощение на хипотетичния медиатор в убийството на Галиция, в случай че той уточни поръчителя на убийството.

53-годишната Галиция бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила ѝ.

Фенек бе арестуван, откакто първокласната му яхта „ Джио “ отплава рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 км от столицата Валета. Полицията бързо се качила на борда и върнала плавателния съд назад.

Фенек е шеф и съсобственик на бизнес група, която през 2013 година завоюва огромна енергийна концесия от Малта за създаване на газостанция на средиземноморския остров.

През февруари 2017 година, 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция написа в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена „ 17 черно “, като показва, че тя е обвързвана с политици в Малта.

Тя не съумява да открие кой е притежател на компанията. По-късно следствие на Ройтерс разпознава Фенек като притежател.

Според имейл от декември 2015 година, открит от малтийските финансови регулатори, потайни компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Шембри, началник на кабинета на държавното управление, трябвало да получат преводи от „ 17 черно “ за услуги, които не се показват.

В имейла се показва, че панамските компании очаквали заплащане до $2 млн. в границите на година от „ 17 черно “. В текста не се загатва газостанция и няма доказателства за направени заплащания.

Шембри и Мици декларирали пред Ройтерс през октомври предходната година, че не знаят да има връзка сред „ 17 черно “ и Фенек, както и за проект за приемане на заплащания, обвързван с Фенек или енергийния план.

Фенек също отхвърли да е имал проекти да заплаща на политици, лица или организации, свързани с тях.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР