Малтийската болонка е миниатюрно кученце с мила муцунка и бяла

...
Малтийската болонка е миниатюрно кученце с мила муцунка и бяла
Коментари Харесай

Хранене на малтийска болонка

Малтийската болонка е дребно кученце с блага муцунка и бяла четина. Бялата четина е освен отличителна линия на кучето, само че има своето значение при храненето на животното. При погрешен хранителен режим бялата четина потъмнява и добива кафяв нюанс. Естественият бял цвят може да се възвърне, когато хранителният режим на кученцето се настрои вярно с включване на нужните му хранителни субстанции.

При тези сведения поражда въпросът каква би трябвало да бъде хранителната диета на болонката, с цел да бъде нейната четина постоянно бяла и красива?

Полезната храна за болонката се състои от месна храна с високо наличие на протеин. Такива са нетлъстите меса като пилешкото, телешкото, пуешкото, заешкото и техните субпродукти. Протеин животното може да получи и от рибни ястия, въпреки че рибата не участва в ежедневното меню, а се дава 1-2 пъти в седмицата.

Пресните плодове и зеленчуци са добър избор за сформиране на ежедневното меню на малтийската болонка, разнообразени със зърнени храни. Комбинациите от месни артикули не трябва да бъдат безразборни, а би трябвало да бъдат добре премислени и по опция разисквани с ветеринарния експерт, който се грижи за здравето на кучето. Необходимо е прибавяне на витамини и минерали при естествено хранене.

Ако стопанинът няма опция и време за подготвяне на меню с пресни артикули, може да се заложи на консервирани фабрично приготвени храни. Нужно е да бъдат от премиум клас, с цел да съдържат всички нужни субстанции за вярното развиване на кученцето. Протеините в готовата храна на малтийската болонка би трябвало да бъдат от 15 д 21 %.

Тъй като става въпрос за дребно животно, размера на порциите е хубаво добре да се преценя, тъй като болонката може да натрупа прекалено тегло и това да бъде рисково за нейното здраве. Четвърт чаша суха храна дневно ще покрие питателните нужни на мъничето. Нужни са към 220 калории на ден.

Що се отнася до периодичност на поднасяне на порциите, потребностите на болонката не се разграничават от тези на други породи - възрастните кучета се хранят 2 пъти дневно, а дребните 3- 4 пъти на ден.

Болонките, като всички други кучета, обичат лакомства, както и да им се дава човешка храна. Лакомствата крият риск от затлъстяване при безразборна приложимост, а човешката храна може да бъде давана също като лакомство, само че след изследване кои артикули са подобаващи за дребния бухнал домакински другар, с цел да не му се предизвикват стомашни проблеми. Грешките на стопанина в храненето дават ясно отражение върху цвета на козината на неговия питомец.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР