Малтийската болонка е изключително красиво, интелигентно и деликатно куче. Трудно

...
Малтийската болонка е изключително красиво, интелигентно и деликатно куче. Трудно
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на малтийска болонка

Малтийската болонка е извънредно красиво, интелигентно и внимателно куче. Трудно е да си представим, че породата е много антична и с тяхното развъждане са се заели още в антична Гърция и Рим.

Изключителната декоративна порода дребни игриви кученца е била обичана на най-влиятелните кръгове от обществото. Не е инцидентно, че са отглеждани в условия, позволяващи по-специална грижа. Малтийските болонки имат необикновена четина - нежна и изискваща повече от общоприетите грижи.

Обикновено под грижи за малтийската болонка хората схващат най-много обезпечаване на храна и заслон за своя домакински любим. Той обаче има и по-специфични потребности и те зависят от неговите присъщи особености. Какви особени потребности имат малтийските болонки?

По принцип кучетата се нуждаят от грижи за космената завивка, само че при малтийските болонки тя би трябвало да бъде изключително деликатна. Подстригването, ресането и стайлингът са единствено част от листата на процедурите, които са нужни при развъждането на малтийска болонка.

Домашната болонка би трябвало да бъде почиствана всеки ден. Връхчетата на козината е нужно от време на време да се подрязват, с цел да се придаде изясненост на линиите.

Разходката е причина за събирането на козината на фитили и разресването и освобождението им е нужда, която ще защищити кученцето от тежки сплъстявания.

Тези кученца могат да бъдат видени със сладки прически. Те са освен поради положителния външен тип на кученцето, само че са и нужда, с цел да може да се отворят очите на болонката от насъбраната вълна. За улеснение може козината да се поддържа по-къса. Подстригването им доста вариации и изборът зависи от усета на притежателя.

Да къпем ли малтийската болонка и с какво периодичност?

Това е въпрос, който всеки притежател без опит си задава. За потребността от баня при тази порода важи това, което за всички кучета с гъста четина. Често къпане на кучето не се предлага, изключително през зимния сезон, когато космите изсъхват постепенно и животното може да се простуди. Цялостно мокрене може да се прави след подкастряне.

Ежедневните хигиенични процедури включват грижа за очите, ушите и зъбите на кучето.

Една прекомерно значима грижа, която се подценява от доста стопани, съставлява отделянето на времето, от което болонката се нуждае, за връзка и взаимоотношение със притежателя. Тези кученца са с сензитивна природа и не могат да стоят дълго сами. За хора, които се постанова да оставят кученцето повече от 4 часа единствено дневно, може би породата не е подобаваща.

Продължителната самотност е надълбоко травматично положение за тях, обвързвано с безпокойствие, боязън от занемаряване и други неприятни страсти. Тези животни са доста любвеобилни и имат потребност от някой, на който да подаряват ежедневно своята компания.

Ако и вие желаете такова пухкаво куче, вижте тези разгласи за болонки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР