Мълниеносното разпространение на коронавируса безпокои хората по цял свят, а

...
Мълниеносното разпространение на коронавируса безпокои хората по цял свят, а
Коментари Харесай

Митове и истини за коронавируса - какво казват лекарите

Мълниеносното разпространяване на ковид безпокои хората по целия свят, а в интернет и обществените мрежи се популяризират какви ли не клюки за това по какъв начин човек да се отбрани от рисковия вирус. Дойче Веле разгледа някои от тях и реши да внесе изясненост по въпроса. Кое е мит и кое истина?

Не бива да поръчваме пощенски колета от Китай, тъй като по тях гъмжи от вируси.

Какви са обстоятелствата : Засега няма изцяло достоверна информация за това по какъв начин тъкмо се популяризира новият вирус. Все отново Федералният център за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати разгласи, че вирусът не е в положение да оцелее дълго време върху твърди повърхности. Според неговите специалисти, опцията " вирусът да се популяризира посредством писма и пощенски колета е извънредно ниска, изключително в случай че времето за тяхната доставка е сред няколко дни и няколко седмици ".

Трябва да взимаме постоянно душ, използвайки препарати с хлор, и да ползваме крем за лице с сходно наличие.

Какви са обстоятелствата : Дезинфектанти, съдържащи хлор, разтворители, 75-процентов етанол, перацетна киселина и хлороформ могат да унищожат вируса на Ковид-19, само че нанесени върху човешката кожа, те не оказват на практика никакво влияние над ковид. Освен това въпросните средства са рискови за човешкото здраве и могат да причинят гибел.

Говори се, че вирусът е бил разнесен от прилепи. А могат ли котките и кучетата да станат преносители. Опасни ли са те?

Какви са обстоятелствата : По данни на Световната здравна организация (СЗО), няма никакви доказателства за това, че домашните животни, и в частност котките или кучетата, биха могли да се заразят от ковид или да станат негови преносители. Въпреки това е належащо ръцете да се мият със сапун след всеки контакт с домашни любимци - това може да спре разпространяването на бактерии като Ешерихия коли или салмонела.

Учените допускат, че новият ковид е почнал да се популяризира от един пазар в китайския град Ухан, на който са се продавали и диви животни. От генетичните проучвания, направени досега, излиза наяве, че произходът на ковид фактически е обвързван с прилепите, само че като цяло животните не могат да бъдат смятани за преносители на болестта.

Може ли да се защитим от болестта, в случай че се имунизираме против грип?

Какви са обстоятелствата : Новият вирус се разграничава коренно от останалите известни вируси, заради което за него е нужна напълно нова ваксина. Над нейното основаване работят учени от целия свят. Ваксините против пневмококови и хемофилни инфекции, както и имунизацията срещу грип, вид Б, не са в положение да ни защитят от ковид.

Ако постоянно промиваш носа си с физиологичен разтвор, ковид не те лови.

Какви са обстоятелствата : В обществените мрежи непрекъснато има известия, че един от водещите китайски специалисти по белодробни болести бил посъветвал хората да си вършат промивки на носа със солена вода - като отбрана от ковид. По данни на СЗО обаче, разтворът със солена вода не може да убие ковид или да ни отбрани от него.

А може би оказват помощ не промивките на носа, а на гърлото?

Какви са обстоятелствата : Уви, промивките на гърлото също не защищават от ковид. Някои типове разтвори за промиване на гърлото могат да обезвреждат за по няколко минути съдържащите се в слюнката микроби, само че те не са в положение да предотвратят проникването на вируса.

А чесънът ? Той пази от грип, може би защищава и от новата болест?

Какви са обстоятелствата : Тази съмнителна рекомендация се популяризира из обществените мрежи със скоростта на пожар. Чесънът има известни противомикробни свойства, само че по данни на СЗО, не съществуват никакви доказателства за това, че потреблението на чесън, даже и в големи количества, би могла да ни отбрани от ковид.

Важно е да се знае, че " Ковид-19 "  се придвижва по въздушно-капков път - т.е. при кашляне и кихане. Инкубационният интервал е от 14 дни. Заразените с вируса могат да са преносители на заболяването и без самите те да са развили още признаците ѝ.

А за какво към момента няма ваксина против ковид?

Макар че създаването на нови ваксини напоследък става все по-бързо, сходен развой въпреки всичко изисква несъмнено време. А новият вирус се прояви едвам в края на предходната година. Многобройни институти и компании в целия свят стремително работят за основаването на ваксина против новия вирус - например в Института по вирусология на университета в Марбург. Една компания за биотехнологии от Тюбинген е натоварена с водеща роля в създаването на новата ваксина. За задачата тя е получила няколко милиона евро. Учените обаче настояват, че за създаването на нова ваксина е нужна най-малко една година, в това число и заради това, че би трябвало да се ревизира дали новото средство е дейно и не вреди на здравето, споделя Стефан Бекер - директор на Института по вирусология в Марбург.

А до тогава, в действие остава главната рекомендация на лекари и вирусолози: мийте често ръцете си със сапун . Това понижава вероятността от всевъзможни инфекции - независимо дали от грип или от други белодробни болести. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР