Малко забелязано на фона на противоречията, които президентът Тръмп предизвика

...
Малко забелязано на фона на противоречията, които президентът Тръмп предизвика
Коментари Харесай

В САЩ не искат да разширяват НАТО с малки, слаби и бедни страни като С.Македония

Малко видяно на фона на несъгласията, които президентът Тръмп провокира на неотдавнашната среща на върха в НАТО, Съединени американски щати ще поддържат участието на Северна Македония в НАТО. Въпреки че по-малко от един от 100 американци биха могли да намерят Северна Македония на карта, Съединени американски щати ще дават целия си боеприпас от наземни, въздушни, военноморски и даже нуклеарни качества за отбрана на Северна Македония.

В подмяна Северна Македония не може да даде доста. Тя има единствено 12 000 военнослужещи във въоръжените си сили, употребяващи остаряло съоръжение и притежаващи дребна военна дарба, написа Марк Канциан, член на борда на Breaking Defense и някогашен почитан чиновник на OMB (службата за ръководство и бюджет към президента на САЩ) и специалист по защита в CSIS (Център за стратегически и интернационалните проучвания, Вашингтон).

Време е да спрем разширението на НАТО. По-голямо НАТО въвлича Съединени американски щати в неразбираеми районни разногласия, ангажира го да пази страни и излишно антагонизира руснаците. Чрез включването на слаби страни с къса демократична история, разширението също подкопава публичната поддръжка за НАТО, един от най-успешните военни съюзи в света.

Разширяването на НАТО стартира в края на Студената война, докарвайки някогашните комунистически страни от Източна Европа в Западния съюз. Това имаше доста смисъл за страни като Полша, някогашна Чехословакия, Унгария и Румъния. Но процесът продължаваше, като включваше прогресивно по-слаби страни и по-близо до Русия. НАТО стартира да наподобява на Организация на обединените нации, където широкомащабното участие е желателно и всеки може да се причисли след осъществяване на някои минимални условия. Ето по какъв начин прибалтийските страни Естония, Латвия и Литва и балканските страни като Черна гора, Албания и Хърватия съумяха да се причислят.

В положителните усеща на разширение е изгубена задачата на съюза: военна сигурност. Например, разширението на гаранцията за сигурност на НАТО до балтийските страни по-късно сътвори огромно ново военно предизвикателство за попречване на съветско навлизане. За да се отговори на това предизвикателство, са нужни доста разширение на разполагания в Източна Европа и милиарди долари спомагателни разноски. И въпреки всичко, разширението продължава. На срещата на върха в Брюксел през 2018 година алиансът предложения Република Северна Македония да стартира договаряния за присъединение към НАТО. На 22 ноември сенатът на Съединени американски щати гласоподава без съвсем никакви диспути, за утвърждение на присъединението.

Северна Македония не е неприятна страна. Тя се трансформира от комунистическа стопанска система и политика и способства с войски в НАТО, само че включването й в НАТО основава няколко казуса.

Първо, източната агресия ядосва Русия. Когато Студената война завърши, Русия вярваше, че й е дадено, НАТО да не се уголемява на изток. Дали Съединени американски щати са дали такова заричане, към момента горещо се разисква. Ясното е, че Русия има вяра, че НАТО дава това заричане. Сега Русия вижда неприятелски НАТО, който от ден на ден свива периферията й. С изключение на Беларус, НАТО с потребителската страна Украйна е на фронтовата линия на Вермахта от 1942 година Това, че НАТО някой ден може да стартира офанзива против Русия ни се коства неуместно. НАТО мъчно се договаря за каквото и да било. Ако Съединени американски щати кажат, че времето е частично слънчево, французите ще кажат, че е частично облачно, единствено с цел да покажат, че са самостоятелна мощ.

Русия обаче гледа военния потенциал, а не желанията и вижда екзистенциална опасност.

Разширяването също разпалва антинатовските настроения, като подхранва песимизъм към неговите изгоди. Един от най-силните причини за съюза е, че е по-добре да имаш доста богати, могъщи съдружници, когато си изправен пред закани. Добавянето на слаби народи подкопава този мотив. По този метод президентът Тръмп постоянно подлага на критика НАТО като " неприятна договорка " за Съединени американски щати, до момента в който френският президент Еманюел Макрон дефинира, че НАТО е в " мозъчна гибел ".

И най-после, разширението включва страни с къси и плитки демократични обичаи. Северна Македония, сходно на новоприсъединените в НАТО страни - Хърватия, Черна гора и Албания, прави огромни крачки в подобряването на ръководството, за което всички те заслужават хвалба, само че им липсват здравите институции, които оправдават военните тежести за обществеността в НАТО.

Някой ден, това прекалено разширение ще докара до рецесия. Може би рецесията ще възникне от вътрешен спор в НАТО; може би от спор на локална почва, който включва да вземем за пример дългогодишно напрежение сред Сърбия и нейните съседи от НАТО Хърватия или Северна Македония; или може би етническо малцинство, като руснаците в балтийските страни.

Ако бъдат въвлечени в комплицирани спорове, в които имат малко ползи, страните могат намерено да слагат под въпрос целия план НАТО и да застрашат основен детайл от европейската и в действителност световната ни непоклатимост.

НАТО би трябвало да тегли чертата в този момент. След Северна Македония има близо 20 други сътрудници, които също може да желаят да се причислят към НАТО. И кой може да ги упреква. С присъединението си към НАТО те печелят сигурност и статут на доста ниска цена. Спирането на разширението не значи занемаряване на страните сътрудници, които работят с НАТО. Те могат да останат сътрудници, участващи във военно образование и дипломатическа съгласуваност, само че без уговорката за сигурност, който коства скъпо на Съединени американски щати и е провокиращ за Русия.
 Новата тактика на Макрон е
Новата тактика на Макрон е " опустошение ", само че Европа би трябвало да я одобри и оформи

Много бързо Европа би трябвало да осъзнае, че смяната на НАТО и Европейски Съюз е за нейно добро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР