Малко вероятно е лидерите на Европейския съюз да се договорят

...
Малко вероятно е лидерите на Европейския съюз да се договорят
Коментари Харесай

Разнобоят между Франция и Германия вероятно ще попречи за споразумение за главните постове в ЕС тази седмица

Малко евентуално е водачите на Европейския съюз да се договорят за съответни имена за основните постове в съюза, когато се срещнат в Брюксел в четвъртък, споделиха дипломати и публични лица, сочейки за причина разнобоя сред Германия и Франция, разяснява Ройтерс.

Петте основни поста в Европейски Съюз се овакантяват по-късно тази година след изборите за Европейски парламент преди близо един месец. Резултатът от вота е един фрагментиран парламент на Европейски Съюз, в който към момента не се е оформило болшинство, което да утвърди новото управление и да съгласува политически цели до 2024 година При предходните избори, през 2014 година, Европарламентът незабавно след гласуването излезе с безапелационна позиция, настояващата националните водачи на съюза да предлагат избраника на депутатите, Жан-Клод Юнкер, за нов началник на изпълнителния орган - Европейската комисия. Този път те към момента не са се обединили към едно име.

Нещата се усложняват от това, че френският президент Еманюел Макрон е срещу немския претендент, повдигнат от отслабената, само че към момента най-голяма група в Народното събрание: Манфред Вебер от десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП). "Макрон би трябвало да сътвори обстановка, при която немският канцлер Ангела Меркел да може да се откаже от Вебер, - съобщи посланик от Европейски Съюз за неразбираемия развой за номиниране на претендентите, който се стреми да балансира въздействията на другите райони в Европейски Съюз и на политическите фамилии в блока. - Той обаче прави противоположното и я притиска в ъгъла. "

Дипломати и публични лица в политическия епицентър на блока споделиха, че обществените рецензии на Макрон против Вебер, както и неотдавнашните му изявления, че самата Меркел би била превъзходен нов водач на Европейски Съюз, са настроили враждебно Берлин. Меркел нееднократно към този момент отхвърли да демонстрира интерес (към всевъзможни политически постове, откакто се отдръпна като канцлер след близо 3 години). Подкрепата на канцлера за Вебер, който е от нейната сестринска баварска партия ХСС, изначало се струваше неохотна на Брюксел и резултат от вътрешна договорка в ръководещата коалиция. Според някои източници обаче тя в този момент се усеща задължена да пази неговата кандидатура.

Тъй като се овакантяват и другите управителни постове, в това число шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), ръководител на Европейския парламент и началник на дипломацията на съюза, анализатори считат, че договарянето им в пакет ще отнеме много време. "На тази среща на върха решение няма да има ", сподели източник в една от 28-те столици на страните членки. Подобно мнение показаха още няколко източника в Брюксел. "Все още няма чувство за неотложност на въпроса. Нужна е обща френско-германска линия, нужно е болшинство в Европарламента. Нищо от това към този момент не е налице, прекомерно рано е за хората да покажат ръката си ", сподели различен посланик в Брюксел.

ФРЕНСКО-ГЕРМАНСКА ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Новият Европейски парламент би трябвало да се събере публично за първи път на 2 юли, с цел да избере новия си ръководител. Ако няма договорка в края на тази седмица, дипломати от Европейски Съюз считат за допустима нова среща на върха на съюза на 30 юни, през юли или даже към края на август, с цел да се реализира единодушие за имената. "Все още сме на ранен стадий, - сподели представител на Европейски Съюз, непосредствен до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще управлява диалозите в четвъртък, на които ще се водят пазарлъците за постовете. - Що се отнася за ЕЦБ, безизходицата сред Франция и Германия може да усложни и този въпрос. Трудно е да се направи нещо в Европа, в случай че французите и германците не се спогодят. "

Дипломати и високопоставени чиновници не знаят кои са хората, които Макрон желае на основните постове. Либералният френски водач обществено е давал висока оценка на актуалната еврокомисарка за конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, на основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние и на холандския социалдемократ Франс Тимерманс като подобаващи претенденти. "Няма да имаме "кандидат на Франция ", тъй като в случай че създадем това, ще се получат разделения ", сподели почитан френски чиновник.

Четирите основни проевропейски партии в Екологичен потенциал - ЕНП, либералите, Зелените и социалистите - не съумяха в понеделник да се договорят за обща стратегия в новия състав на Народното събрание. Техните работни хрумвания включват гледище той да получи правото да предлага закони, а освен да ги гласоподава, ангажимент за "въглероден неутралитет " (свеждане до нула на въглеродните емисии) до 2050 година и изключване на вложенията в проучвания и нововъведения от рестриктивните мерки за финансова помощ, сочи вътрешен документ, който организация Ройтерс е съумяла да види.

Във вторник испанската евродепутатка Ираче Гарсия Перес пое от германеца Удо Булман председателството на парламентарната група на социалистите и демократите. Очаква се либералите да изберат новия си водач в сряда. Нараства вероятността немската зелена депутатка Ска Келер да оглави на ротационен принцип председателството на Екологичен потенциал. Сред другите имена, които се загатват, е румънският президент Клаус Йоханис като евентуален "източен " претендент, който да смени Туск като ръководител на Европейския съвет, включващ водачите на страните-членки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР