Малко вероятно е да е допусната техническа грешка, която да

...
Малко вероятно е да е допусната техническа грешка, която да
Коментари Харесай

Проектант: Малко вероятно е техническа грешка да е причинила срутването в тунел Железница

Малко евентуално е да е позволена техническа неточност, която да докара до сриването в тунела . Минното строителство, към което се причислява и тунелното, е подчинено на строги правила, които, в случай че не се съблюдават, ще има доста сходни произшествия.

Това съобщи пред БиТиВи ръководителят на Катедрата по Хидрогеология и инженерна геология в Минно-геоложкия университет проф. Стефчо Стойнев. Той е измежду участниците, които са изготвили геоложкото изследване за плана .
 Няма заплаха за живота на потърпевшите от сриването в тунел
Няма заплаха за живота на потърпевшите от сриването в тунел " Железница "

Предстои лекуване на травматичните повреди и оперативни интервенции

По думите му, в южната зона на тунела, където се случи сриването на скалната маса, е геотехническите условия са комплицирани и с доста тектонски нарушавания на скалния масив. нарушаванията са присъщи за целия тунел, само че точно в тази зона са съсредоточени.

В геоложко време скалите са претърпели разбърквания при висока температура, като в следствие целостта им е нарушена, а в обособени зони са изменени до глина , разяснява той.

Плочите са трошливи и елементарно се повлияват от вода. Стойнев беше безапелационен, че това не е най-тежкият сектор, по който се работи сега и съобщи, че не е имало данни и признаци за сходна повреда.

Според него една от аргументите хората да бъдат избавени е положителната организация на техните сътрудници.

Пред БНР изпълнителният шеф на фирмата-изпълнител на оборудването " Джи Пи Груп) Стефан Тотев изясни, че секторът от изграждащия се 2-километров тунел " Железница " е извънредно комплициран като терен и конструкция на земята. Силната влага от дъждовете е повода 6 кубика от ронливата канара да се стовари върху хората, сподели Тотев.

15 строители са били на промяна в сектора на тунел " Железница ", по време на случая. Колегите им на процедура са ги извадили отдолу под тоновете земна и скална маса.

Към момента инспекцията на няколко институции, в това число и на специалистите от фирмата-изпълнител не е разкрила софтуерна или човешка неточност, сподели изпълнителният шеф на фирмата-изпълнител.

" Вследствие на неприятната геология. Колегите са си спазили безусловно на 100% технологията на работа, процесът е спазен, взети са всички ограничения, няма човешка неточност ", сподели Тотев.

Представители на профилираната в построяването на тунели компания, както и на надзорника, са на място. По наставление на проектанта и експерти-геолози са подхванати дейности за подсилване на рисковия сектор, който е на 560 метра в южната тръба .

Има в допълнение подсилване от 35 кубика бетон , което е положено през нощта. " Участъкът към този момент е укрепен, следва да се направи един тръбен чадър, комисия има от ДНСК и специалисти , която ще ревизира това, което е предписано от проектанта и вероятно, в случай че всичко е наред, ще ни позволи да продължим в съответната тръба работа ", добави Стефан Тотев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР