Малко вероятно е България да получи същия ресор в следващата

...
Малко вероятно е България да получи същия ресор в следващата
Коментари Харесай

Юлияна Николова: Малко вероятно е България да запази ресора си в ЕК

Малко евентуално е България да получи същия сектор в идната Европейска комисия, разяснява шефът на портал “Европа “ Юлияна Николова в понеделник пред БНР. Преди няколко дни министър председателят Бойко Борисов изясни, че страната ще се бори да резервира ресора “цифрова стопанска система “ в Европейска комисия с допълнението “киберсигурност “. Очаква се за комисар още веднъж да бъде номинирана Мария Габриел.

" Няма процедура комисари, които са повече от един мандат в комисията, да заемат едни и същи ресори, най-много тъй като правилото на ротация, който се употребява в Европейска комисия, е една от предварителните защити за корупция и за уталоженост на дадена политическа позиция ", разяснява Николова. Тя допусна, че евентуално и ресорите ще бъдат разнообразни.

" Излизат доста изявления на основани в Брюксел медии, които описват, че кипи старателен труд в Европейска комисия и хора, чиновници в Комисията, оферират на Урсула фон дер Лайен нова конструкция, нови хрумвания. След това би трябвало комисарите, които са препоръчани от страните, да запълнят с подготвеност тези нови браншове и нови сфери ", добави Николова.

Според нея има огромна евентуално да бъде утвърденмногомилиарден фонд за стимулиране на огромните европейски софтуерни колоси. Николова изясни, че най-важна е компетентността на оферти комисар. Тя напомни, че в понеделник изтичасрокът за подаване на номинации за еврокомисари.

" Когато на масата на президента на Комисията има към този момент обрисувани политиките, които ще дават отговор на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за претендентите, които са дали държавните управления, ще се види къде тяхната подготвеност подхожда най-добре на политиката, която Фон дер Лайен желае да следва, с цел да може тя да ги предложи по-късно на Народното събрание те да бъдат изпитани по тази обща подготвеност ",каза специалистът по европейската тема.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР