Малко Търново. В култовия комплекс Мишкова нива се намира едно

...
Малко Търново. В култовия комплекс Мишкова нива се намира едно
Коментари Харесай

Виктория Колева, Община Малко Търново: В култовия комплекс Мишкова нива се намира едно от най-древните светилища в Странджа

Малко Търново. В паметния комплекс Мишкова равнища се намира едно от най-древните светилища в Странджа. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Виктория Колева, основен експерт в направление „ Туризъм “ в Община Малко Търново. По думите ѝ светилището е част от просторен археологичен комплекс, който се състои от укрепена постройка, вилен некропол, римска вила – рустика, и цитадела на връх Голямо градище.
„ За страдание, още в Античността паметникът е бил отчасти опустошен и ограбен. Според открития археологически материал следователите датират оборудването сред средата на второто хилядолетие преди Христа и епохата на Късната Античност. В края на Бронзовата ера на това място е бил построен долмен, от който в днешно време няма забележими следи. Предполага се, че гранитният пръстен, дружно с гранитните блокове, които са във вътрешността, както и едно от страничните пространства, са част от най-ранния открит до момента строителен интервал “, уточни експертът. Тя добави, че евентуално това е била гробница на тракийски родов водач, сановник или херой (от гръцки: полубог; воин, юнак), който бива обезсмъртен след физическата му гибел, заради неговите генезис, подвизи и оракулски способности.
Мария ГЕОРГИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР