Малко след като земеделското министерство въведе строг лимит за броя

...
Малко след като земеделското министерство въведе строг лимит за броя
Коментари Харесай

До 3000 лв. ще е глобата за четвърто прасе в задния двор

Малко откакто земеделското министерство вкара непоколебим предел за броя на прасетата в " задния двор " -  не повече от три, страната готви солени наказания за стопаните, които отглеждат повече животни. Големи санкции ще има за всички дребни и огромни ферми, които нарушават разпоредбите за отчетност, за профилактика, за предприемане на ограничения при болест и така нататък Това плануват промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, оповестени за публично разискване.

От 300 до 3000 лева се планува да бъде санкцията за собственик, който отглежда животни в обект, нерегистриран по избрания от закона ред. Това се отнася за домашните стопанства. За фермите глобата ще е от 1000 до 4000 лева Условията за регистрация са много усложнени, въпреки самата тя да е безвъзмездна. Необходимо е да се показа нотариален акт или уверение за толерантност, които се издават от кметството на обитаемото място. Отпада задължението стопаните да подават персонално заявки в регионалната организация по сигурност на храните. Те ще могат да подават документи в кметството. 

Отказ на стопани да унищожи болни животни, в случай че ветеринарните управляващи са разпоредили това, ще се санкционира с до 1000 лева при първо нарушаване и до 3000 лева при наново. За компаниите санкциите започват от 3000 лева до 5000 лева при второ нарушение.

Подобни ограничения за заличаване на вероятно инфектирани животни трябваше да се ползват при зародилата това лято африканска чума по свинете. Оказа се обаче, че органите на Агенцията по храните не съумяха да окажат добър надзор в някои обитаеми места в страната. Сега се предлага  " възможност БАБХ да разпорежда на други лица осъществяването на някои от ограниченията при ограничение и очистване на заболяванията по животните ", е записано в претекстовете към закона. Това е съмнителна смяна, защото се отваря " малка врата " ограниченията при болести да не се ползват от ветеринари. Според претекстовете обаче това " ще увеличи успеваемостта на прилагания формален надзор ".

Глоби грозят и ветеринарните лекари. В обектите от вид заден двор лекарите са задължени да диагностицират и лекуват болните животни, както и да извършват надзор, надзор и очистване на заболявания по животните. Ако ветеринарите не извършват отговорностите си, те ще се глобяват от 400 до 2000 лева, а при наново нарушаване - до 4000 лева

 

Така развъждането на животни по селата в вид заден двор най-вероятно ще се трансформира в комплицирана логистика за стопаните. В огромните ферми вид персонални стопанства или индустриални свинеферми условията също ще важат. Те обаче няма да са по този начин комплицирани за осъществяване, имайки поради, че и в този момент би трябвало да се съблюдават много условия.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР